Seceta scumpeste energia electrica

Seceta scumpeste energia electrica

Din cauza debitelor scazute, productia de energie a microhidrocentralelor din judetul Suceava a scazut cu aproximativ 40% fata de anul trecut * daca nu va ploua in curand, hidrocentralele vor avea o mare problema, iar toate pierderile inregistrate vor fi probabil recuperate din buzunarele consumatorilor

Compania Electromagnetica are in zona de munte a judetului Suceava zece microhidrocentrale, care transforma energia apelor in energie electrica. Firma a cumparat primele doua microhidrocentrale de la Hidroelectrica. Le-a modernizat si apoi a mai construit alte opt. Toate investitia nu depaseste 21 de milioane de euro. Asta in conditiile in care cifra de afaceri a firmei se ridica la sase milioane de lei. „Daca in primele luni ale alunului puteam spune ca eram in grafic cu productia de energie, din pacate din iulie am fost afectati puternic. Productia a scazut cu pana la 40% fata de anul trecut”, a declarat Sergiu Marinescu, inginer in cadrul Electromagnetica. El a explicat ca din anul 2006, atunci cand compania a cumparat de la Hidroelectrica primele doua hidrocentrale, nu s-a mai inregistrat un debit atat de scazut pe raul Brodina. Mirenescu a declarat ca din cauza secetei, microhidrocentralele companiei pe care o reprezinta au fost trase pe dreapta mai multe luni.

Daca nu va ploua in curand, debitele raurilor din judet vor scadea si mai mult, iar aspectul va afecta productia de energie a microhidrocentralelor. Scaderea productiei va duce la pierderi, pe care companiile vor incerca sa le recupereze cel mai probabil majorand pretul energiei pe care o livreaza in sistem. Inginerul Sergiu Marinescu a declarat ca firma pe care o reprezinta livreaza toata energia pe care o produc microhidrocentralele in sistem.

Avantajele primariilor

Cat priveste avantajele primariilor pe raza carora au fost construite microhidrocentralele, acestea sunt destul de multe, insa nu tin sub nicio forma de subventii la energie. De exemplu, Primaria Brodina, unde Electromagnetica are patru microhidrocentrale, a beneficiat de sponsorizari masive din partea companiei. In ultimii trei ani, compania a investit aproape 10 milioane de lei in reabilitarea infrastructurii rutiere si scolare a comunei. Aproape 5 milioane au fost cheltuiti pentru reabilitarea a doi kilometri de dig. „Nu avem sub nicio forma bani ca sa reabilitam acele diguri”, a spus primarul Vasile Melen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *