Termocentrala Mintia se alineaza normelor europene: deseurile nepericuloase vor fi transformate in roca de cenusa, printr-o instalatie de slam dens

Termocentrala Mintia se alineaza normelor europene: deseurile nepericuloase vor fi transformate in roca de cenusa, printr-o instalatie de slam dens

Investitia este in curs de derulare si se estimeaza ca va fi gata in 2014

Termocentrala de la Mintia trebuie sa renunte la sistemul actual de evacuare si depozitare cu apa in exces a deseurilor rezultate din procesele de ardere in cazane, in conformitate cu legislatia europeana. In acest sens, deseurile nepericuloase vor fi transformate in roca de cenusa, cu ajutorul tehnologiei slamului dens, care va reduce impactul asupra mediului. Toata investitia se ridica la suma de aproximativ 96, 5 milioane de lei, cost ce va fi suportat din fondurile proprii ale societatii.

96,5 milioane de lei costa intreaga investitie

In prezent, la Mintia, transportul deseurilor de zgurasi cenusa se realizeaza printr-un amestec format din o parte deseuri si zece parti apa. „Noua tehnologie va folosi apa in cantitati egale cu deseurile. Efectele imediate ale folosirii acestei tehnologii sunt marirea stabilitatii depozitului de zgurasi cenusasi reducerea impactului asupra mediului inconjurator”, a declarat Dana Dinulet, purtatorul de cuvant al SC Electrocentrale Deva SA.

Investitia se deruleaza in doua etape. Prima, construirea depozitului special, a fost finalizata, lucrarile costand circa 27 milioane de lei. A doua etapa, construirea a doua statii de slam dens si a sistemului de evacuare a deseurilor si a transportului acestora spre depozit, este in curs de derulare, avand ca termen de finalizare anul 2014. Costul lucrarilor pentru aceasta etapa se ridica la 69,5 milioane de lei.

Pana la finalizarea intregii investitii, deseurile de zgurasi cenusa se transporta in vechiul depozit, pana la umplerea lui. In final, aceasta zona va fi ecologizata, prin plantarea de vegetatie.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente