Din cauza secetei prelungite, berariile australiene au fost fortate, printr-o ordonanta a guvernului ce va fi aplicabila timp de 12 luni, sa reduca la jumatate cantitatea de apa pe care o folosesc in mod curent pentru a produce bere.
Aceasta masura, resimtita de catre producatori, este menita sa micsoreze considerabil pierderile din panza freatica provocate de seceta. In statul Queensland, a fost introdusa deja, din aceasta saptamana, o masura restrictiva care-i obliga pe producatori sa se limiteze, timp de 12 luni, consecutiv, la numai un sfert din volumul de apa disponibil.
Foster”s Group si Lion Nathan, cei mai cunoscuti producatori australieni de bere, au anuntat ca vor reduce drastic consumul de apa in procesul de productie. Lian Nathan isi construieste deja o uzina de reciclare a apei intr-una dintre fabricile sale si a comunicat ca pentru un litru de bere va folosi 2,2 litri de apa, in comparatie cu patru sau cinci litri de apa utilizati in mod curent in conformitate cu standardele internationale.
Unele fabrici au nevoie insa de pana la zece litri de apa pentru a obtine un litru de bere. Criteriile dupa care producatorii acesteia sunt evaluati includ si cantitatea de apa pe care o folosesc in fabricile lor.
Directorul pe probleme de mediu de la celebra fabrica Lion Nathan a spus ca apa reciclata folosita in timpul procesului de productie nu va afecta gustul sau calitatea berii. Foster”s Yatala produce 430 milioane de litri de bere pe an si a anuntat, de asemenea, ca va reduce consumul de apa la jumatate.
In afara de producatorii de bere, si alti producatori australieni de bauturi au devenit solidari cu masurile impuse de canicula prelungita.
Astfel, Coca-Cola Amatil a instalat deja in doua dintre noile sale fabrici recipiente imense in care depoziteaza apa de ploaie si a anuntat ca pentru un litru de Coca-Cola va folosi de acum inainte doar 1,5 litri de apa, in comparatie cu 2,6 litri utilizati pana in prezent.
Sursa: Adevarul