Secretele verzi ale longevitatii calugarilor de pe Muntele Athos

0
355

Putine proteine, multe vegetale, alcool putin si niciodata sex. Secretul calugarilor de pe Muntele Athos, care se mentin sanatosi si lucizi pana la nouazeci de ani, consta in stilul de viata.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat de universitatile din Atena si Salonic, dupa experimente ce au avut loc incepand din anul 1994 si pana astazi.

Un studiu epidemiologic efectuat in randul calugarilor ce populeaza cele douazeci de manastiri ortodoxe ale Athosului spune ca, in 12 ani, din 1.500 de calugari de pe Muntele Athos, numai 11 au facut cancer de prostata, un procent mai mic decat o patrime din cel mondial.

Incidenta de tumori la plaman si la vezica a fost egala cu zero. Haris Aidonopoulos, urolog la Universitatea din Salonic, subliniaza ca secretul nu consta numai in dieta mediteraneeana, ci si in modul de a manca sanatos. Mesele lor nu sunt bogate, dar sunt luate la intervale regulate.

Eliminarea stresului

Calugarii duc o viata activa si merg mult pe jos. Dieta lor este alcatuita din legume, fructe in toate zilele, vin rosu in patru seri pe saptamana, niciodata carne, cu exceptia zilelor de duminica, zi in care se consuma peste. Chiar si laptele si branza lipsesc, pentru ca accesul pe sfantul munte este interzis nu numai femeilor, dar si animalelor de sex feminin (exceptie fac doar pisicile).

Ritmul de viata respecta reguli aspre si stricte. Calugarii se trezesc la miezul noptii si la ora sase pentru rugaciune. Turistii respecta aceleasi reguli. Mun-tele Athos primeste circa 30.000 de vizitatori anual. Pentru a ajunge acolo, ei au nevoie de un permis de sejur. Potrivit cercetatorilor, intre cauzele care contribuie ca longevivii calugari sa nu faca tumori se numara si faptul ca in timpul rugaciunii fac miscari lente si repetitive, care elimina stresul.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.