Seful Agentiei pentru Protectia Mediului (APM), Remus Mitrea a fost arestat pentru 29 de zile.

  0
  497
  Seful Agenției pentru Protecția Mediului (APM), Remus Mitrea a fost arestat pentru 29 de zile.
  Seful Agentiei pentru Protectia Mediului (APM), Remus Mitrea a fost arestat pentru 29 de zile.

  Agitatie mare in randurile PSD Vaslui dupa ce sponsorul neoficial al organizatiei , seful Agentiei pentru Protectia Mediului (APM), Remus Mitrea a fost arestat pentru 29 de zile.

  Directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Vaslui, Remus Mitrea, a fost arestat preventiv, in noaptea de joi spre vineri, de Tribunalul Iasi, pentru luare si dare de mita, abuz in serviciu si spalare de bani, fiind acuzat ca pretindea bani de la firme care doreau sa obtina aviz de mediu.
  Potrivit sefului DNA Iasi – Serviciul Teritorial, Luminita Merisescu, directorul APM Vaslui a fost retinut joi dimineata, iar in cursul noptii a fost prezentat Tribunalului Iasi cu propunere de arestare preventiva.

  Ulterior, magistratii au emis mandat de arestare preventiva, pentru 29 de zile, pe numele lui Mitrea.

  ” Pana in prezent ii sunt aduse 11 capete de acuzare, printre care luare si dare de mita, abuz in serviciu si spalare de bani. Suntem in faza de inceput a anchetei si este posibil sa mai apara si alte infractiuni „, a spus Merisescu.

  Remus Mitrea este acuzat ca, in calitate de director al APM Vaslui, pretindea diverse sume de bani de la firme care doreau sa obtina aviz de mediu.
  El este director al APM Vaslui din anul 2009.

  In 2 octombrie, reprezentantii DNA au ridicat calculatoare si documente de la Agentia pentru Protectia Mediului Vaslui, conducerea agentiei afirmand atunci ca nu a primit explicatii din partea procurorilor si ca a fost ceruta documentatia privind autorizatiile de mediu emise pentru mai multe societati din judet. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi efectueaza cercetari penale fata de inculpatul Remus Mitrea, director executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni: opt infractiuni de luare de mita, din care unele in forma continuata, cinci infractiuni de spalare de bani, dare de mita, in forma continuata, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, in forma continuata si 11 infractiuni prevazute in art. 109 alin.1 teza I din Legea 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, republicata, respectiv infractiunea de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri ori alte foloase in timpul campaniei electorale, precum si in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati ori un anumit candidat pentru functia de primar, consilier sau de presedinte al consiliului judetean.

  „In perioada 2011 – septembrie 2012, inculpatul Mitrea Remus, in calitate de director executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui, abuzand de prerogativele functiei sale, a pretins de la reprezentantii mai multor societati comerciale sumele totale de 1.380.772 lei si 115.000 euro, pentru ca, in schimb, sa isi indeplineasca atributiile de serviciu si sa emita in favoarea acestor firme diverse documente de reglementare si autorizare necesare pentru desfasurarea in mod legal a activitatii acestor firme in domenii precum dezvoltarea parcurilor eoliene sau constructii. In unele dintre cazuri, inculpatul a exercitat acte de constrangere asupra reprezentantilor unor societati comerciale, in vederea remiterii sumelor de bani.
  Din sumele pretinse, inculpatul Mitrea Remus a primit sumele totale de 1.497.532,23 lei si 12.000 euro atat in mod direct, in numerar, cat si, in majoritatea situatiilor, disimulate sub forma pretului unor contracte incheiate, la solicitarea inculpatului, intre firmele beneficiare ale avizelor de mediu si unele societati comerciale controlate de inculpat (era unicul factor de decizie cu privire la activitate si patrimoniu). Intr-o alta situatie, inculpatul a solicitat subcontractarea unor lucrari de constructii, finantate din fonduri comunitare, lucrari pe care firma controlata de inculpat le-a realizat doar partial.

  Pentru ca unul dintre subordonatii sai isi indeplinea corect atributiile de serviciu si impunea emiterea autorizatiilor de mediu cu respectarea prevederilor legale, in perioada decembrie 2011 – februarie 2012, inculpatul Mitrea Remus a emis mai multe decizii, cu consecinta sanctionarii disciplinare si incetarea raporturilor de serviciu pentru functionarul respectiv, desi nu avea competenta legala de a emite aceste decizii, urmarind astfel sa-si poata derula activitatea potrivit propriilor interese.

  Independent de activitatea sa in calitate de director al Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui, in cursul lunii iunie 2012, pe fondul desfasurarii alegerilor locale intr-o comuna din judetul Vaslui, inculpatul Mitrea Remus a remis unui numar de 11 persoane diverse sume de bani pentru ca acestea sa se deplaseze din mai multe judete ale tarii si sa voteze, in comuna respectiva, o ruda de-a sa in functia de primar al comunei si alte persoane indicate de inculpat in functiile de consilieri si presedinte al consiliului judetean.

  De asemenea, in cursul lunii aprilie 2012, in contextul in care una dintre firmele sale exploata material lemnos pe raza unui ocol silvic din cadrul Directiei Silvice Bacau, inculpatul a dat, cu titlu de mita, unei persoane din cadrul respectivului ocol silvic, diverse cantitati de bauturi alcoolice, precum si un imprumut banesc, pentru ca firma sa sa fie favorizata din punct de vedere financiar si pentru ca inculpatul sa beneficieze de informatii preferentiale in legatura cu activitatea ocolului silvic respectiv. In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane”, precizeaza procurorii.

  In momentul aparitiei procurorilor anticoruptie la sediul APM Vaslui, Remus Mitrea era optimist.

  „La sediul APM Vaslui s-a prezentat un lucrator al DNA care a ridicat computerul de la mine din birou si de la un serviciu din cadrul institutiei. In plus, mi s-au cerut si autorizatiile de mediu emise pentru mai multe societati comerciale din judetul Vaslui. Nu stiu care este scopul actiunii, dar se pare ca ar fi vorba de o reclamatie facuta de un fost angajat al institutiei, concediat in primavara acestui an. Nu am niciun fel de emotii pentru ca la institutia pe care o coordonez s-a lucrat si se lucreaza doar cu respectarea legii”, declara atunci directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui, Remus Mitrea.

  Remus Mitrea si la famiglia PSD Vaslui , in vizita la Bruxelles

  Probabil cand a facut aceasta declaratie Mitrea nu avea emotii intrucat spera ca tovarasii sai din PSD il vor scapa si de bratul lung al justitiei. Seful APM Vaslui s-a afisat in nenumarate randuri alaturi de liderii PSD locali, semn ca se afla in gratiile sefilor. Ultima aparitie importanta a lui Mitrea, alaturi de pesedisti, a fost la Bruxelles, unde a facut parte din delegatia PSD Vaslui invitata sa viziteze Parlamentul European. Invitatia a venit chiar din partea Gabrielei Cretu, sotia liderului PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, care este functionar la Bruxelles si viitor candidat USL pentru o pozitie de senator in colegiul Barlad. Asa cum se poate observa din fotografia facuta la Bruxelles de delegatia PSD, in spatele Gabrielei Cretu(doamna aflata in centru, cu sacou visiniu) se afla candidatul PSD pentru pozitia de deputat in colegiul Negresti, Vasile Mariciuc si primarul pesedist din localitatea Stefan cel Mare, Mihai Moraru. Seful APM Vaslui, Remus Mitrea s-a asezat in spate pentru poza de grup, intre secretarul general al PSD Vaslui, Trifan Ciprian, zis si ”Maradona”, si subprefectul de Vaslui Andrei Puica, tot un pesedist de baza. De asemenea, din delegatie nu a lipsit nici finul lui Dumitru Buzatu, Dan Buchidau( foto dreapta, cu mustata), devenit celebru pe plan local dupa ce a fost prins de politisti conducand cu o alcoolemie de peste trei la mie.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.