Seful Garzii de Mediu garanteaza: COMBINATUL VA OBTINE AUTORIZATIA INTEGRATA DE MEDIU

  0
  315

  Seful Garzii de Mediu Galati, Gabriel Panaitescu, a anuntat ca nu exista niciun risc in privinta obtinerii, de catre combinatul siderurgic ArcelorMittal, a autorizatiei integrate de mediu. „Autorizatia de mediu nr. 230 din 2002 a expirat in luna martie, insa combinatul a depus toate actele in timp util pentru obtinerea autorizatiei integrate de mediu. Pentru ca nu s-a eliberat nicaieri in tara un astfel de document, s-au solicitat foarte multe documente, astfel incat a necesitate timp.

  Combinatul trebuie sa primeasca autorizatia integrata de mediu la 31 octombrie. Deci, nu este niciun pericol sa se inchida combinatul. Autorizatia de mediu are in spate un program de conformare pana in 2014, perioada de gratie pe care a primit-o”, a declarat Panaitescu. Acesta a precizat ca autorizatia de mediu este destul de dura si impune respectarea anumitor masuri privind protectia mediului.
  Conditii respectate

  Deschiderea, pe 30 august, a instalatiei de desprafuire a Furnalului nr. 5 este o conditie pe care combinatul a respectat-o, iar pe 15 octombrie ArcelorMittal va da in folosinta si instalatia de desprafuire a furnalului nr. 4, a precizat Gabriel Panaitescu, adaugand ca „pana la sfarsitul anului mai sunt doua obiective de dat in folosinta. In programul conformare din 2008 sunt 53 de puncte care vizeaza factori de mediu”. Seful Garzii de Mediu a recunoscut insa ca cea mai mare problema a combinatului consta in bateriile de cocsificare, ce trebuie modernizate, avand in vedere ca exista utilaje vechi de 57 de ani. „Problema combinatului este modernizarea bateriilor de cocsificare. Daca nu ar functiona daca nu ar fi modernizate-, 70 la suta din emisiile pe care le elimina combinatul ar fi rezolvate”, a spus Gabriel Panaitescu.

  Reamintim ca la inceputul acestui an, fostul sef al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, a semnalat faptul ca nu se indeplinisera 13 masuri din vechiul program de conformare, astfel incat pe 17 martie a.c. a expirat vechea autorizatie de mediu. La acea vreme, Silvian Ionescu a spus ca sunt doua variante: fie sistarea activitatii combinatului, ceea ce insemna pierderea locurilor de munca a circa 16.000 de oameni, fie anchetarea directorilor responsabili, care nu au respectat programul de conformare. Ulterior insa, s-a considerat ca ArcelorMittal se afla in procedura de conformare, pentru obtinerea autorizatiei integrate de mediu, ce trebuie emisa la sfarsitul acestei luni.

  Sursa: Viata Libera

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.