Statul roman va ramane cu un fond forestier sub suprafata pe care o avea in 1948, daca s-ar da curs tuturor solicitarilor de retrocedare, desi ar fi trebuit sa aiba mai multe terenuri cu paduri, a declarat, luni, directorul general al Regiei Nationale a Padurilor Romsilva, Adam Craciunescu la un simpozion de specialitate.
„S-a retrocedat foarte mult. Din 6.470.000 de hectare mai avem 3.248.000 de hectare si mai avem inca pe rol procese si solicitari in jur de 450.000 de hectare. In aceste conditii, vom ramane cu fond forestier de stat – daca l-am da tot si ar avea toti dreptate – sub suprafata fondului forestier de stat care a fost in 1948.
Intr-adevar, noi trebuia sa avem un plus de terenuri forestiere, pentru ca nu toti proprietarii care au pierdut proprietatile imediat dupa razboi au mai depus cereri. Practic, ar trebui sa avem un plus de suprafata. Dar vedeti ca sunt tot felul de litigii – unele sunt sustinute cu documente, altele nu – si reprezentantii Romsilva sunt pusi intr-o situatie foarte delicata in comisiile locale pentru a pune la dispozitie aceste terenuri”, a spus Craciunescu.
„Este momentul istoric sa se finalizeze odata problema retrocedarilor”
Seful Romsilva a admis ca este momentul sa se finalizeze acest proces al retrocedarilor, iar cei care au dreptul ar trebui sa-si primeasca inapoi terenurile, insa a atras atentia asupra faptului ca notiunea de teren forestier nu inseamna neaparat padure, ci si pasuni impadurite, islazuri sau alte terenuri care apartin administratiilor locale.
„Este momentul istoric sa se finalizeze odata problema retrocedarilor. Si la nivelul fondului forestier national au avut loc atatea retrocedari, ca au fost justificate sau nu, eu nu pot comenta, dar e normal ca aceia care au dreptul sa primeasca sa primeasca, iar linia generala a Romsilva, cu toate interventiile pe care le fac si unii si altii, acolo unde mostenitorii legali au avut acest drept sa stiti ca RNP a avut disponibilitatea de a pune la dispozitie terenurile respective.
Si in noua lege apare notiunea de teren forestier si e normal sa se inteleaga ca asta nu presupune ca neaparat cei care au dreptul sa primeasca terenuri forestiere trebuie sa primeasca padure. Sunt si pasuni impadurite, sunt si islazuri si alte terenuri care sunt ale administratiilor locale si pot fi retrocedate. Practic, nu neaparat ca daca e teren forestier inseamna padure”, a explicat Adam Craciunescu.
Suprafata cea mai mare de terenuri retrocedate o primeste Biserica
Intrebat despre cea mai mare suprafata care ar trebui scoasa din proprietatea statului pentru a fi restituita, directorul RNP a mentionat padurile solicitate de Biserica.
„In primul rand, avem situatia cu fondurile bisericesti. Acolo este suprafata cea mai mare, dar asta nu pot eu comenta, pentru ca sunt in instanta solicitarile respective si vom vedea ce decide instanta”, a precizat el.
Guvernul urmeaza sa-si angajeze miercuri raspunderea in fata Parlamentului pentru proiectul de Lege vizand restituirea proprietatilor nationalizate in perioada comunista.
Potrivit proiectului de lege, pana la 1 ianuarie 2016, terenurile si imobilele se vor restitui in natura la nivel local de catre administratiile locale sau de Agentia Domeniilor Statului.
Potrivit noii legi, chiar si persoanele care au obtinut decizii definitive de la instantele de judecata vor primi despagubirile banesti in mod esalonat. Statul nu va plati in acest an nici un leu despagubiri nici macar pentru cei cu decizii definitive.
Initial, proiectul prevedea o impozitare de 85% a samsarilor de titluri litigioase. Acum noul proiect prevede plafonarea profitului pe care un samsar il poate obtine din valorificarea drepturilor litigioase.