Seful vanatorilor sportivi din Constanta, trimis in judecata pentru braconaj, alaturi de 20 de italieni

0
603
Iohannis cere îmbunătăţirea Legii vânătorii şi protecţia fondului cinegetic
Seful vanatorilor sportivi din Constanta, trimis in judecata alaturi de 20 de italieni pentru braconaj
Seful vanatorilor sportivi din Constanta, trimis in judecata alaturi de 20 de italieni pentru braconaj

Procurorii spun ca, in urma unor perchezitii domiciliare, au fost depistati 20 de cetateni italieni, care se aflau de cateva zile la vanatoare in zona Cernavoda

Fostul director al Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Constanta, Danut Vasile Miron, a fost trimis in judecata de Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta. Alaturi de Miron, procurorii au mai deferit justitiei si alte persoane (cetateni romani si italieni), toate cercetate pentru presupusa savarsire a infractiunilor de nerespectare a regimului armelor si munitiilor, participatie improprie la braconaj, complicitate la participatie improprie la braconaj si abuz in serviciu in forma calificata.

Dupa circa un an de cercetari specifice, procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta au pus punctul final in dosarul in care mai multi cetateni italieni au fost „cazati” in Arestul IPJ Constanta pentru ca ar fi vanat ilegal pe teritoriul judetului. Drept urmare, procurorii au decis trimiterea in judecata a urmatorilor: Luigi Sgobba, Danut Vasile Miron, Daniele Quattrociochi, Giovanni Piantini, Aurelian Pana, Florin Popa, Gheorghe Dobre, Victor Olteanu, Iulian Taranu, Patricio Orzani, Camelia Munteanu (fosta Pasarica) si Mihai Andrei Rizea.

Primul termen de judecata a fost stabilit pentru data de 11 decembrie. In urma cu aproape un an, procurorii au anuntat ca pe rolul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta este inregistrat un dosar penal in care se efectueaza cercetari fata de cetatenii italieni „Sgobba Luigi, Quattrociochi Danielle si Piatinni Giovianni, dar si fata de cetatenii romani Miron Danut-Vasile, Pana Aurelian, Popa Florin, Dobre Gheorghe, Olteanu Victor si Taranu Iulian, pentru savarsirea infractiunilor de nerespectare a regimului armelor si munitiilor, participatie improprie la braconaj, complicitate la participatie improprie la braconaj si abuz in serviciu in forma calificata”. La data de 11 octombrie 2012, a fost inceputa urmarirea penala fata de invinuitii mentionati mai sus, iar la data de 11 octombrie 2012 acestia au fost retinuti pentru 24 de ore.

Procurorii spun ca in urma unor perchezitii domiciliare efectuate in dosarul cauzei au fost depistati 20 de cetateni italieni, care se aflau de cateva zile la vanatoare in zona Cernavoda si care pastrau munitia si armele in conditii de insecuritate totala in camerele de hotel si in portbagajul masinilor aflate in parcarea hotelului.

„Astfel, in hotelul D., au fost gasite un numar de 9 arme, 4.311 cartuse si un numar de 308 pasari vanate si tinute la congelator. Este de mentionat ca, in data de 28.09.2012, a fost tranzactionata ilegal cantitatea de 7.000 de cartuse de vanatoare, fapt surprins video de lucratorii de politie si confirmat de depozitia martorei L. M. – concubina lui Sgobba Luigi, cantitate de munitie care a avut ca destinatie finala Hotel Y., pentru distributia de facto in teren si folosinta acesteia de catre grupurile de vanatori italieni.

S-au mai descoperit in acest hotel un numar de 1.000 de cartuse goale, care fusesera trase anterior, adunate din fondul de vanatoare si insemnand butoaiele pentru gunoi care urmau a fi arse si reciclate.

In hotelul Y. din Cernavoda au fost gasite un numar de 21 de arme de vanatoare, 4.600 de cartuse in camera ocupata de catre Sgobba Luigi si L. M., plus in alte camere ale hotelului, un numar de 798 de pasari vanate si tinute, de asemenea, la congelator.

Organele de ancheta mai spun ca, „in perioada 8 – 10 octombrie 2012, directorul executiv al AJVPS Constanta, Miron Danut-Vasile, a distribuit in maniera ilegala, fara a efectua mentiunile in evidentele obligatorii, un numar de 18.000 de cartuse”. „Din cercetarile desfasurate pana in acest moment au reiesit indicii si date ca inculpatii, speculand oportunitatile legale si folosind abil bresele sistemului de control al activitatii de vanatoare, au organizat, cu sprijinul unor persoane din cadrul AJVPS Constanta, in mod ilegal partide de vanatoare pentru cetateni italieni, incalcand prevederile regimului armelor si al munitiilor si aducand un grav prejudiciu fondului cinegetic national”, au conchis procurorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.