Centrul National pentru Dezvoltare Durabila si Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice au organizat un seminar, Natura 2000 – optiunea verde pentru bunastarea Romaniei, in regiunea de Sud – Est realizat in cadrul campaniei nationale de constientizare InfoNatura 2000.
La seminar au participat reprezentanti ai Agentiilor de Protectie a Mediului, Comisariatelor teritoriale ale Garzii de Mediu, Consiliilor Judetene, Agentiilor de Dezvoltare Regionala, Directiilor Silvice, Directiilor Agricole, Apele Romane – directiile teritoriale, Camerelor de comert, ONG-uri, administratori de situri Natura 2000 din judetele Galati, Braila, Vrancea, Tulcea, Buzau si Constanta.
In perioada 28 mai – 27 iunie 2013 se desfasoara 8 seminarii regionale privind importanta conservarii biodiversitatii prin reteaua Natura 2000. Rolul acestor evenimente este informarea publicului asupra caracteristicilor si a beneficiilor oferite de reteaua Natura 2000. Scopul principal al retelei este de a gasi solutii pentru a permite desfasurarea activitatilor economice „prietenoase cu mediul” simultan cu protectia biodiversitatii si nu de a interzice activitatile umane, libera circulatie a persoanelor sau de a limita dreptul la proprietate. Siturile Natura 2000 ofera oportunitatea desfasurarii de activitati ecoturistice, pasunat si cosit cu moderatie, dezvoltarea agriculturii ecologice, ceea ce creste valoarea produselor locale, dezvoltarea mestesugurilor traditionale. In Romania au fost declarate pana in prezent 530 de situri Natura 2000.
Proiectul cu titlul InfoNatura 2000 – Campanie nationala de constientizare privind importanta conservarii Biodiversitatii prin Reteaua Natura 2000 in Romania este co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Sectorial Mediu – Axa prioritara 4 „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protectia Naturii”. Durata proiectului este de 36 de luni, respectiv intre 14 decembrie 2010 – 31 decembrie 2013.