Defrisari ilegale in Valcea. Localnicii lupta cu Facebook impotriva hotilor de lemn

Defri??ri ilegale în Vâlcea. Localnicii lupt? cu Facebook împotriva ho?ilor de lemn
Defrisari ilegale in Valcea. Localnicii lupta cu Facebook impotriva hotilor de lemn
Defrisari ilegale in Valcea. Localnicii lupta cu Facebook impotriva hotilor de lemn

Locuitorii dintr-un sat valcean, disperati ca padurile din zona lor sunt jefuite sistematic, iar autoritatile inchid ochii, au decis sa apeleze la o sulutie „de forta”: Facebook-ul.

Aceasta, chiar daca Uniunea Europeana spune ca Romania este statul cu cea mai scazuta rata de patrundere a sistemelor de comunicare de banda larga si se situeaza printre tarile unde accesul la internet este limitat, in special in mediul rural.
Dupa ce au creat pagina, locuitorii comunei s-au „imprietenit” cu organizatii internationale cum ar fi Greenpeace, dar si cu politicieni romani, printre care se numara si presedintele tarii, Traian Basescu.

Nu exista nicio garantie ca cei apelati vor face ceva pentru a stopa abuzurile din zona, dar ideea merita remarcata, cu atat mai mult cu cat fotografiile postate pe reteaua de socializare demonstreaza ca cele sustinute de valceni sunt, cel putin in parte, justificate.

„Niste oameni binevoitori au exploatat la maximum padurile oamenilor, cu acordul ITRSV-ULUI, chiar deasupra caselor oamenilor, asa ca s-au produs alunecari de teren majore. In plus, au dinamitat muntele ca sa obtina piatra de granit, asa ca muntele e fisurat , sta sa se rupa in doua. Au exploatat la greu cu masini mari, vole, camioane, pe un drum ce adaposteste izvoarele de unde se alimenteaza bazinele si apa de captare a satului, acum la pompele noastre din curte curge mocirla, la propriu.

In plus, prin padurile abia reimpadurite umbla nestingherite cireada de vaci a satului, vreo 200 de capete, si turmele de capre ale patronilor, aceiasi care au exploatat padurile. Pe langa gardurile patronilor, cu vedere la strada, stau in marginea drumului sute de metri steri de lemne. Nu le cere nimeni socoteala, adica acte, iar politia se face ca nu le vede. De asemenea, fac bocsa, adica ard lemnele pentru carbuni si afuma tot satul. Din cauza exploatarilor excesive se produc alunecari grave de teren. Isi bat joc de arbori, curata parchetele dupa taiere, asa ca vegetatia rezultata din semintis nu se poate dezvolta. Din cauza exploatarilor repetate a venit un rau mare, afluent al Lotrului, care aproape ca a spalat gradinile oamenilor, produce la fiecare ploaie pagube, pana si la pastravarie”, este mesajul disperat al locuitorilor din satul valcean Saliste, comuna Malaia, transmis ZIUAnews, in incercarea de a face cunoscuta situatia existenta organelor competente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *