Regia Nationala a Padurilor – Romsilva este condusa acum de directori care, in trecut, au pus umarul la devalizarea ei • Fostul director, Dan Aldea, care a vrut sa desfiinteze directiile silvice si sa privatizeze, pe sest, cabanele si hergheliile, se ocupa in prezent de paza fondului forestier al regiei • Protejata lui Catalin Voicu, Gabriela Gatu, gestioneaza toti banii Romsilvei, iar cel care a facut cele mai aberante achizitii -Gheorghe Dima, este director responsabil de cresterea cailor
Conducerea Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, in frunte cu Rovana Plumb si Lucia Varga selecteaza, la ora actuala, CV-urile pentru cei care vor fi numiti in Consiliul de Administratie al Regiei Nationale a Padurilor-Romsilva. Noii membri care vor ateriza in bordul Romsilva vor avea o misiune destul de delicata pentru ca vor trebui sa alega intre darea afara sau mentinerea unor directori controversati care, in anii trecuti, au pus umarul la devalizarea regiei.
De-a lungul timpului, Romsilva a fost jefuita in mod sistematic de catre anumiti directori plantati politic la conducerea regiei. Directorul general al Romsilva – Adam Craciunescu – este practic pus sa faca echipa cu niste directori al caror loc ar trebui sa fie la racoare, dar nu in padure. Printre directorii controversati din bordul Romsilva se numara Gheorghe Dima, directorul Directiei de crestere, exploatare si ameliorare a cabalinelor, Gabriela Gatu, directorul Directiei Economice, Statisticii si Prognoza si seful serviciului Paza Fond Forestier, Dan Ioan Aldea, care a fost si directorul regiei in perioada 2007 si 2008.
Apogeul jafului la Romsilva a fost atins in anul 2008, cand trioul Dan Ioan Aldea-Cristian Apostol- Gheorghe Dima, a reusit performanta prin care regia a incheiat activitatea cu indicatori negativi. Astfel, profitul brut al regiei a fost mai scazut cu 63,6% decat valoarea realizata in 2007. Mai mult decat atat, 15 directii silvice au inregistrat pierderi totale de aproximativ 30 de milioane de lei. Datoriile Romsilva au fost mai mari cu 116% decat cele din 2007, iar cele catre furnizori cu 130%, fata de acelasi an. Nici cheltuielile nu au fost mai mici: 108%, in raport cu cele din 2007.
De fapt, acest trio a dorit ca, sub masca reorganizarii, cele 41 de directii silvice din tara sa fie desfiintate, in locul lor sa apara 27 de unitati cu personalitate juridica. In realitate, insa, se dorea desfiintarea regiei si transformarea ei in mai multe societati comerciale, care sa fie capitalizate cu patrimoniul Romsilva si instrainate apoi cu dedicatie catre anumiti oameni de afaceri.
Tripleta Aldea- Apostol- Dima dirijata de fostul ministru Dacian Ciolos a vrut sa infiinteze o agentie de silvoturism care are ca obiect atragerea de turisti pentru structurile de cazare ale regiei. Interesant este ca agentia urma sa fie condusa de finul lui Aldea, Dragos Magureanu. Acesta va avea mana libera sa faca ce vrea cu structurile de cazare, inclusiv sa le vanda.Tot cei patru- Aldea- Apostol- Dima- Ciolos au intentionat sa privatizeze toate hergheliile din tara, dar nu au mai avut timp, deoarece au fost debarcati. Ulterior, Cristian Apostol a fost promovat secretar de stat pentru silvicultura, in perioada 2010 si 2012.
Conflict de interese
Cand Dan Ioan Aldea era director la Romsilva, a fost si reprezentant al regiei in Comisia de atestare a agentilor economici care liciteazapentru lemnul pus in exploatare de Romsilva, din partea Asociatiei Patronale a Forestierilor (ASFOR). In aceasta calitate, pe langa salariul de peste 70.000.000 de lei vechi, a mai incasat si vreo 30.000.000 de lei, fara a se sinchisi de faptul ca se afla intr-un grav conflict de interese: ca director, aproba ceea ce recomanda ca reprezentant al asociatiei. Inainte de alegerile parlamentare din 2008, din vila lui Dan Aldea de la Baicoi-Prahova, patru hoti i-au furat un seif, ziua in amiaza mare, dar cand a venit politia, Aldea nu stia cati bani si ce valori a detinut in fiset.
Achizitii inutile si vaccinuri la comanda
De departe, unul dintre cei mai mari afaceristi ai regiei este Gheorghe Dima, care, atunci cand era sef al Directiei Impaduriri Dezvoltare, nu a facut nicio investitie fara comision in avans. Acesta s-a remarcat in perioada 1997-2000, cand se ocupa de achizitiile RNP. Atunci, impreuna cu Apostol si Aldea, a umplut magaziile regiei si ale directiilor silvice cu calculatoare care si acum zac nefolosite, ele fiind din epoca de piatra, desi au fost cumparate la preturi de ultima generatie. In plus, a avut grija si de sanatatea silvicultorilor, obligandu-i, in 2000, pe toti angajatii RNP (circa 30.000) sa se vaccineze antigripal numai cu seringile unei singure firme, iar pretul unui vaccin a fost de trei ori mai mare decat cel practicat de cea mai renumita firma de pe piata mondiala.
Protejata lui Catalin Voicu
Actuala directoare economica, Gabriela Gatu, a pus umarul serios la afacerile fostului senator PSD-Catalin Voicu. La sfarsitul anului 2006, cand era director economic al Directiei Silvice Giurgiu, Gabriela Gatu a aprobat cumpararea cu peste 550.000 de euro de catre Romsilva de la Catalin Voicu a unui canton amarat si a circa 50 ha de padure, care in realitate era doar lastaris. Afacerea a fost musamalizata de catre fostul ministru al Mediului, Laszlo Borbely, care a tinut in sertar raportul de control, fara a dispune vreo masura de recuperare a pagubei. Mai mult, la ceva timp dupa aceasta tranzactie, Gabriela Gatu a fost promovata ca director economic la Romsilva.