Probabil ai auzit ca semintele de in sunt foarte bune pentru sanatatea ta. Ele contin de doua ori mai multi acizi grasi esentiali Omega 3 decat pestele si sunt o sursa excelenta de fibre, de vitamine si de minerale.
Insa, este bine de stiut cum trebuie consumate semintele de in si in ce cantitati, altfel ne pot dauna.
Ajuta digestia
Semintele de in sunt foarte eficiente in tratarea constipatiei. Acestea au un efect laxativ usor, datorita continutului ridicat de fibre. Asa ca, daca ai probleme cu digestia, poti lua de trei-patru ori pe saptamana, seara, cate doua lingurite de seminte de in, fie intregi, fie macinate, cu un pahar cu apa.
Daca le consumi macinate, este foarte important sa fie proaspete, sa le macini chiar inainte de a le lua. Si uleiul din seminte de in are efect calmant si antiinflamator, fiind indicat in inflamatiile tractului digestiv si pentru prevenirea hemoroizilor.
Lupta impotriva acneei
Faina din seminte de in este excelenta in combaterea acneei. Ai nevoie de o rasnita de cafea cu ajutorul careia sa macini semintele de in si sa obtii faina pe care o amesteci cu apa plata pana devine o pasta omogena. Pe o bucata de tifon pui pasta si aplici tifonul pe locul afectat de acnee, peste 30 de minute. Cu ajutorul acestor comprese pielea ta va deveni mai fina si mai curata.
Excelente in detoxifiere
Semintele de in sunt benefice pentru detoxifierea intestinala. Atunci cand te decizi sa urmezi o cura de detoxifiere, semintele de in nu trebuie sa-ti lipseasca din alimentatie. Acestea contin fibre care absorb multa apa, se umfla si imping materiile fecale din intestin, stimuland astfel detoxifierea naturala a organismului.
Te ajuta sa slabesti
Semintele de in stimuleaza arderea grasimilor si transformarea lor in energie, din acest motiv sunt ideale in combaterea obezitatii. Confera rapid senzatia de satietate si limiteaza asimilarea grasimilor in organism, astfel devin niste aliati de nadejde in curele de slabit. Poti lua una-doua capsule cu ulei de seminte de in pe zi. Pe durata curei, este bine sa bei cate doi litri de lichide pe zi.
Scade colesterolul rau
Semintele de in micsoreaza nivelul colesterolului LDL (colesterolul „rau”), a trigliceridelor si chiar a tensiunii arteriale. Asadar, sunt perfecte pentru persoanele care se confrunta cu astfel de probleme medicale. 50 de grame de seminte pae zi, tine colesterolul departe!
Medicii ne recomanda sa consumam semintele de in in combinatie cu salate sau supe, sa fie proaspat macinate si presarate peste mancaruri precum orice adaos de sare sau piper. Mai mult, semintele de in sunt mai usor asimilate de organism daca sunt macinate. Cele intregi pot trece prin aparatul digestiv fara a fi digerate, ceea ce inseamna ca nu beneficiem de proprietatile lor terapeutice. De asemenea, nu trebuie sa depasim 1-2 lingurite de seminte de in pe zi. Altfel, pot deveni toxice.