Sera verticala, viitorul legumelor bio din orase

O societate suedeza a finalizat proiectul primei sere verticale, pentru a cultiva in centrul orasului fructe si legume fara chimicale. In sera se afla o spirala care se invarteste si pe care incoltesc semintele. Legumele si fructele pot fi culese 30 de zile mai tarziu.

Instalatia consta, de fapt, intr-o sfera uriasa. “Pare din lumea fantastica, dar tehnologia e simpla”, a spus vicepresedintele societatii Plantagon, Hans Hassle.

El a mai adaugat ca, in cativa ani, potrivit estimarilor specialistilor, 80% din populatie va trai la oras si va fi imperios necesara cultivarea legumelor in mediul urban, pentru ca terenurile vor lipsi.

Ideea a aparut acum 20 de ani

Tot Hassel sustine ca in acest gen de sere se vor produce in fiecare zi legume proaspete si fara chimicale, pentru a fi vandute direct consumatorilor, pe loc.

“Noi vom economisi 70 la suta din costul acestor produse proaspete, pentru ca acum 70 la suta din pret reprezinta transportul si depozitarea. Astfel, si oameni cu venituri mai modeste vor acea acces la astfel de produse ecologice”, a mai precizat Hassle. O astfel de instalatie costa 30 de milioane de dolari, adica mult mai mult decat o sera obisnuita, dar investitia poate fi rapid recuperata.

Pentru o suprafata de sol de 10.000 de metri patrati, o sera verticala echivaleaza cu o suprafata cultivata de 100.000 de metri patrati, datorita sistemului de ridicare a culturilor.

Pana in prezent, nu a fost construita nicio astfel de sera verticala, dar mai multe orase din Scandinavia si China s-au aratat interesate.

“Aceasta idee i-a venit unui inventator in urma cu 20 de ani, dar nicio persoana careia i-a prezentat-o nu a crezut in ea. Ea mi-a fost prezentata in urma cu zece ani si mi s-a parut o idee buna. Atunci a fost si perioada in care am purtat discutii cu o societate de inginerie din Suedia, care a acceptat sa construiasca serele verticale”, a mai spus Hassle.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,161FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente