Adio promotii! Nemirschi pune cruce programelor buy-back la aparatura casnica

Romanii nu vor mai putea sa mearga la magazine cu aparatura electronica sau electrocasnica uzata ca sa primeasca reducere la cumpararea unor obiecte noi. Aceasta intrucat Ministerul Mediului cere stoparea programelor buy-back, acuzand comerciantii ca utilizeaza banii din taxa verde ca sa acorde reduceri substantiale la vanzarea produselor electrocasnice si nu in scopul in care aceasta taxa trebuie utilizata.

Ministerul Mediului a transmis o scrisoare comerciantilor, in urma cu doua saptamani, prin care le-a recomandat acestora sa nu mai foloseasca banii din taxa verde pentru reduceri. „Speram ca pana la sfarsitul acestei luni sa reusim stoparea acestor asa-zise discounturi. Nu exista program buy-back pentru produsele electrice si electronice. Ce reducere concreta inseamna acest buy-back? Acest program este o inventie a industriei de retail. Nici nu s-a luat in discutie la Ministerul Mediului stimularea asa-zisului program buy-back”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Mediului, Dragos Nacuta. Acesta a explicat ca Ministerul Mediului ar putea modifica legislatia „pentru a sanctiona retailerii care utilizeaza banii din taxa verde ca sa acorde reduceri substantiale”. „Statul si-a degrevat atributiile privind colectarea deseurilor electrice si electronice. Exista puncte autorizate de colectare si tratare a deseurilor electronice. Contributiile obtinute din taxa verde trebuie sa ajunga la centrele de colectare si tratare a deseurilor. Retailerii ar putea fi amendati daca nu folosesc banii din taxa verde pentru colectarea deseurilor. Asteptam sa vedem ce se va intampla pana la sfarsitul lunii. Deseurile electrice si electronice trebuie depuse la centrale de colectare si tratare. Cel putin o treime din acest sistem de reduceri buy-back este folosita din timbrul verde”, ne-a explicat purtatorul de cuvant al Ministerului Mediului.

Altex si Domo -15% reducere la aparatele noi, in schimbul „harburilor”
Persoanele fizice care merg cu un televizor vechi, indiferent de marca sau starea de functionare, la magazinele Altex, primesc 15% reducere la achizitionarea unui televizor LCD marca Sharp, Philips, si 150 lei reducere la achizitionarea unui televizor cu LCD marca Teletech. Televizoarele din oferta au totusi preturi piperate, iar oferta cu reducere este extrem de limitata. Astfel, singurul televizor care poate fi achizitionat de la Teletech costa 1.299 lei, iar la reducere pretul sau este de 1.149 lei. Discounturi de 15% pentru sisteme home cinema LG primesc si cei care aduc DVD playere vechi, home cinemauri sau combine muzicale vechi. Pentru camere foto Samsung, cei care vin cu o camera foto sau video veche primesc 100 lei reducere. Promotia se extinde si la frigidere si masini de spalat. Astfel, cei care cumpara un aparat frigorific sau o masina de spalat marca Samsung primesc 15% reducere, la predarea unui aparat electrocasnic vechi in magazinele Altex. Frigiderele din oferta au insa preturi de peste 4.699 lei, adica 4.000 lei la reducere.
La Domo, astazi este ultima in care cumparatorii pot profita de oferta buy-back la aspiratoare, fiare de calcat, roboti de bucatarie marca Philips, cu 20% reducere pentru cei care le returneaza pe cele vechi, indiferent de marca.

Peste 50% dintre romani folosesc aparatura casnica pana cand aceasta se strica
Potrivit unui studiu comandat de Ecotic, peste 50% dintre romani folosesc echipamentele electronice si electrocasnice pana cand acestea se strica. „Putini romani sunt la curent cu obligatia de a colecta selectiv deseurile ce rezulta din propria activitate casnica si despre amenzile ce pot fi aplicate in cazul aruncarii deseurilor electrice si electronice in alta parte decat in locurile special amenajate. Peste 25% din oameni detin aparate nefunctionale. Din cauza mentalitatii si a resurselor financiare scazute, multi romani sunt convinsi ca aparatele trebuie folosite pana se strica”, se arata in studiul citat.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *