Si maslinele au E-uri

CE BEM, CE MANCAM – Produsul are cinci aditivi
Producatorul s-a gandit ca maslinele nu au suficienta aroma si a adaugat un potentiator de gust care are foarte multe efecte adverse. Din pacate, acesta nu este singurul aditiv folosit. Din aceasta cauza valoarea biologica a maslinelor este scazuta.

Multi dintre dumneavoastra nu isi pot imagina ca intr-un borcan cu masline verzi mai pot incapea si cinci aditivi alimentari. Acestea pe care noi le-am analizat sunt din sortimentul manzanilla si sunt umplute cu branza mucegaita. De pe eticheta lor citim urmatoarele ingrediente: „Masline umplute cu branza cu mucegai, apa, sare, arome, potentiator E 621, glutamat monosodic, acid citric E 330, acid lactic E 270, antioxidanti E 300, acid ascorbic, stabilizatori E 401, alginat de sodiu”.

ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, apreciaza faptul ca aceste masline verzi sunt umplute cu branza maturata cu mucegaiuri nobile. Problema este cantitatea mare de sare, care contribuie la depasirea dozei zilnice recomandate de sare de 6 mg/zi pentru un adult. Specialistul ne atrage atentia si asupra aditivilor alimentari utilizati. Acidul citric E 330, acidul lactic E 270 si acidul ascorbic E 300 intra in categoria E-urilor considerate a fi inofensive. Nu acelasi lucru se poate spune si despre alginatul de sodiu E 401, care actioneaza ca substanta de balast si sechestrant in tubul digestiv. Poate diminua asimilarea substantelor minerale si a altor nutrienti in intenstin. Cele mai multe efecte adverse le are glutamatul monosodic E 621. Printre acestea, specialistul nostru aminteste: dureri de cap, slabiciune, greata, senzatii de arsura in antebrat si ceafa, astm, modificari de ritm cardiac, respiratie dificila. Din aceasta cauza, glutamatul monosodic este interzis in alimentatia copiilor si nu trebuie consumat de femeile insarcinate, hipoglicemici, batrani, cardiaci.

CONCLUZII. Produsul poate fi consumat cu moderatie de persoanele sanatoase. Totusi, exista si o serie de contraindicatii. Acesta nu este recomandat suferinzilor de boli cardiovasculare, hipertentisivilor, suferinzilor de maladii renale, hepatice, suferinzilor de guta, de cancer, celor cu edeme.

Precizari
Rubrica „Ce bem, ce mancam” se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si ce efecte pot avea asupra sanatatii noastre si in ce masura ne pot dauna organismului. Cititorii rubricii isi pot exprima opiniile la numarul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43. sau pe e-mail [email protected]. De asemenea, daca doriti sa ne trimiteti sugestiile si reclamatiile dumneavoastra, puteti folosi numarul de fax 021.318.20.35. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere, numarul 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia, pentru a fi „analizata” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, foloseste doar informatiile de pe eticheta, fara a sti despre ce produs alimentar este vorba.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *