Sibiul sarbatoreste Ziua Rosiei Montane in 6 februarie

Sibiul sarbatoreste Ziua Rosiei Montane in 6 februarie
Sibiul sarbatoreste Ziua Rosiei Montane in 6 februarie

Joi, 6 februarie 2014, se implinesc 1883 de ani de la prima atestare documentara a Rosiei Montane, sarbatorita in zeci de orase din tara si strainatate. Ziua Rosiei Montane este un eveniment care promoveaza patrimoniul cultural si natural al Rosiei Montane si care isi propune sa accentueze importanta si necesitatea conservarii acestui patrimoniu de o valoare exceptionala. Evenimentul aduce in dezbatere riscurile la care este supusa zona Rosiei Montane, prin propunerea de proiect minier aurifer in cariera deschisa a companiei Rosia Montana Gold Corporation.

„Sibiul a raspuns prezent si va cauta ca in aceasta zi sa aduca o parte din Rosia Montana in burgul nostru. Vom avea parte de expozitii de arta protestatara ale desenelor lui Dan Perjovschi, proiectii video si foto si dezbateri pe tema. Ne vor incanta ochii si desene realizate de copii si vom organiza si un mic atelier de creatie pentru ei.”, scriu organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.

Expozitiile, dezbaterile si proiectiile de film vor avea loc la Casa Teutsch si Art Café Sibiu, iar intrarea este libera.

Ziua Rosiei Montane este un eveniment apolitic, in cadrul caruia nu se doreste afisarea de simboluri politice de orice fel, prezenta personalitatilor politice, partizanatul ideologic sau politic.

Anul acesta, Ziua Rosiei Montane va avea loc in peste 20 de orase din tara: Alba Iulia, Agnita, Arad, Baia Mare, Brasov, Bucuresti, Campeni, Cluj Napoca, Constanta, Craiova, Cugir, Hunedoara, Iasi, Medias, Mogosoaia, Oradea, Ramnicu Valcea, Resita, Sibiu, Slatina , Solca, Suceana, Targoviste, Timisoara, Turda si Zlatna.

Ziua Rosiei Montane va fi sarbatorita si la Berlin, Copenhaga, Dublin, Londra, Louvain-La-Neuve, Madrid, Montreal, Paris, Sonderborg si Viena.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *