Sistemul „plătești-pentru-cât-arunci”, explicat de Zero Waste Europe

Zero Waste Europe va organiza în data de 5 noiembrie 2018 un webinar gratuit pe subiectul sistemului „plătești-pentru-cât-arunci”. Participanții vor afla cum se face trecerea de la sistemul taxei unice de salubritate la sistemul plătești-pentru-cât-arunci cu taxe variabile, învățând din exemple practice expuse din perspectiva cetățenilor, a municipalităților și a oamenilor de afaceri.

Instrumentul economic „plătești-pentru-cât-arunci” este una dintre măsurile cele mai eficiente pentru prevenirea, sortarea și colectarea separată a deșeurilor. Acesta a fost inclus în OUG 74/2018 și va trebui implementat de autoritățile publice locale de anul viitor.

Atât cei responsabili de implementare cât și cetățenii își fac însă griji în privința lui. Cum poate fi implementat? Cât va costa? Ce beneficii are și impedimente poți întâmpina în implementarea lui? Ce rezultate se pot obține? Cetățenii vor plăti mai mult pentru salubritate? Cât de complicată va fi sortarea deșeurilor?

La aceste întrebări vor încerca să răspundă în cadrul webinarului experții Zero Waste Europe, alături de reprezentanți ai autorităților care l-au implementat deja, dar și împreună cu oamenii de afaceri și cetățenii care beneficiază de acest serviciu.

Ce este sistemul „plătești-pentru-cât-arunci”

„Plătești-pentru-cât-arunci” este un sistem de colectare a deșeurilor, prin care autoritățile percep cetățenilor un tarif diferențiat pentru deșeurile aruncate, în funcție de volumul containerului, greutatea lui, tipul de deșeu sau de frecvența de colectare.

Sistemul încurajează reducerea și sortarea deșeurilor, căci:

  • cetățeanul plătește în acord cu cantitatea de deșeuri mixte aruncate (la fel ca la electricitate sau la apă, unde se contorizează consumul); astfel, cei care aruncă mai puțin plătesc mai puțin și nu mai acoperă și costurile de tratare a deșeurilor cetățenilor mai risipitori;
  • de obicei, cetățeanul este scutit de plata ridicării deșeurilor reciclabile sortate pe categorii, care sunt preluate separat de către operatorul de salubritate și trimise la reciclare.

Ce beneficii are sistemul „plătești-pentru-cât-arunci”?

Sistemul „plătești-pentru-cât-arunci” reprezintă în primul rând un instrument cu ajutorul căruia autoritățile publice locale se pot alinia rapid la legislația în vigoare la nivel național (Legea 211 privind regimul deșeurilor) și la cea de la nivel european (Directiva 2008/98/EC). Pe lângă conformare, însă, PAYT are numeroase beneficii economice, sociale și de mediu.

În primul rând, reduce costurile de gestionare a deșeurilor și ajută autoritățile locale să evite plata contribuției pentru neîndeplinirea țintelor de reciclare, dar și să plătească mai puțin pentru deșeurile reziduale eliminate prin depozitarea la groapa de gunoi. Economii pot realiza și cetățenii dacă aruncă mai puține deșeuri mixte și dacă sortează deșeurile reciclabile.

În ceea ce privește protejarea mediului, PAYT reprezintă printre cele mai ieftine și mai rapide metode de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și poluarea cauzată de gropile de gunoi și de incineratoare. Astfel, se evită și impactul negativ asupra sănătății cetățenilor și costurile aferente tratării bolilor.

Sistemul „plătești-pentru-cât-arunci”, adaptabil la nevoi

Pentru a putea răspunde nevoilor diferite ale comunităților, sistemul PAYT are mai multe variante de implementare și metode de taxare.

Pentru colectarea deșeurilor, autoritățile pot folosi pubele cu volume diferite, saci cu inscripții speciale, etichete, număr de colectări, frecvență de colectare sau pot cântări efectiv deșeurile. Corelat cu metoda implementată, pot alege taxarea totală sau parțială pe unitate, taxarea cu rată variabilă sau taxarea prin măsurare.

Instrumentul PAYT trebuie corelat cu sortarea și colectarea separată la sursă, inclusiv pentru fracția biodegradabilă.

Puteți afla mai multe detalii despre aceste variante de implementare și metode de taxare din ghidul PAYT realizat de Zero Waste România. În cadrul webinarului, veți afla mai multe despre sistemul plătești-pentru-cât-arunci cu taxe variabile. Experții Zero Waste Europe vor prezenta toate instrumentele necesare pentru o implementare reușită, iar cei care l-au implementat deja vor aduce în prim-plan rezultatele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *