Situatia deponeurilor pentru deseuri din Caras-Severin este foarte grava

Situatia deponeurilor pentru deseuri din Caras-Severin este foarte grava

RESITA – „… si va deveni si mai grava“, a precizat prim comisarul Marius Carpean in cazul deseurilor carasene.

„Dupa parerea mea, dupa inchiderea celor doua deponeuri pentru deseuri ramase in Caras-Severin, situatia va fi una fara iesire. Dupa cum se stie, s-a format acest ADI (Asociatia de dezvoltare intracomunitara pentru gestionarea integrata a deseurilor – n.r.), care in prezent sunt nefunctionali, nu au curent, nu se baloteaza. Primariile de comuna pun pe unde apuca aceste gunoaie, in lipsa banilor. Majoritatea operatorilor de salubritate au incetat sa ridice gunoaiele, distantele de transport sunt foarte mari si costurile implicate la fel, daca de la Caransebes se transporta la Moldova Noua. Investitia la Lupac nici n-a inceput si noi monitorizam situatia, mai dam amenzi, iar situatia efectiva in judet este fara iesire“, a precizat prim comisarul Marius Carpean, seful Garzii de Mediu Caras-Severin in cadrul Colegiului Prefectural ce a avut loc luni.

Acesta a tinut sa precizeze ca situatia este similara si in alte judete, dar ca solutii viabile inca nu au fost gasite si ca se depoziteaza deseuri pe vechile deponeuri, acoperite deja cu iarba. „Singura solutie, din punctul meu de vedere, ar fi sa se numeasca zone, orase, pentru depozitari temporare, legale, cum am inteles ca se intentionase, la un moment dat, in Otelu Rosu“, a mai amintit Carpean.
Problema deseurilor s-ar putea agrava prin declararea procedurii de infringement (procedura privind incalcarea de catre un stat membru a legislatiei comunitare).
„Am putea, astfel, sa avem probleme foarte mari. Asta este situatia reala, nu are rost sa ne ascundem dupa deget. Avem mari poluatori, care nu sunt foarte multi fata de alte judete, dar sunt «galagiosi», ca sa zic asa si creeaza disconfort in randul populatiei“, a mai tinut sa precizeze Marius Carpean.
Legat de problematica deseurilor, si prefectul de Caras-Severin, Silviu Hurduzeu, a tinut sa faca unele precizari. „Intr-adevar, exista pericolul ca procedura de infringement sa fie initiata legat de depozitarea deseurilor, si o sa propun ca varianta sa ne intalnim dupa alegerile locale intr-o formula care sa cuprinda Consiliul Judetean, primarii, Agentia pentru Protectia Mediului, Garda de Mediu, Institutia Prefectului, pentru a discuta cu reprezentanti ai Guvernului, ai Ministerului Mediului, sa gasim o solutie. Sunt si alte judete in aceeasi situatie, dar nu cred ca ne incalzeste. Ca varianta, ca solutie, pe termen scurt, am putea crea platforme betonate unde sa se depoziteze deseurile intr-o forma balotata. Se stie ca este o problema cu separarea, fractiile uscate si umede, pentru ca exista riscul ca acei baloti sa explodeze din cauza gazului. Ne vom intalni si cu reprezentantii ADI si Ecosal. Inundatii au fost in ultimele zile si rugamintea mea este sa faceti controale la albiile raurilor, dar nu vreau sa fiu acuzat ca trimit sa se dea amenzi. Dar inundatiile se produc si din cauza colmatarii albiilor cu gunoaie“, a spus prefectul de Caras-Severin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *