In timpul verii trebuie sa avem de doua ori mai multa grija de parul nostru. Soarele, apa cu clor din piscina sau apa marii pot degrada firul de par.
Cum ne protejam parul de ultraviolete/ Sursa foto: hairleasure.com
Un par sanatos trebuie sa fie ingrijit atat din interior, cat si din exterior. O alimentatie dezechilibrata, poluarea, schimbarile de temperatura – toate acestea pot dauna firului nostru de par, lipsindu-l de vitalitate si stralucire. Trebuie sa profitam de faptul ca este vara, sa bem cat mai multe sucuri naturale, sa mancam multe fructe si legume, iar astfel sa hranim atat corpul cat si firul nostru de par cu vitaminele si mineralele necesare. Suplimentele alimentare pot fi, de asemenea, o optiune in cazul in care carentele de vitamine sunt majore.
Desi, la prima vedere soarele nu este cu nimic nociv pentru structura firului de par, acesta il deterioreaza cu razele sale de tip UVA si UVB. Prin urmare, este important sa protejam nu doar pielea, ci si podoaba capilara. Foarte indicate sunt uleiurile de par, dar si mastile profesionale sau „home-made”. Acestea au rolul de a proteja firul de par si de a-i reda vitalitatea. Produsele pe care le folosim vara trebuie sa aiba un factor pentru protectie solara, pentru a tine radiatiile la distanta.
Samponul, balsamul sau masca sunt produse ce trebuie sa se completeze reciproc si sa corespunda tipului de par- uscat, gras, deteriorat, vopsit etc. Parul vopsit necesita atentie speciala, iar folosirea uleiurilor este esentiala nu doar pentru protectie, dar si pentru hidratare. Putem folosi uleiul de argan, atat de popular pentru proprietatile sale, dar si ulei pe baza de masline sau susan. Atat balsamul, cat si uleiurile ajuta la pieptanarea mai usoara a parului, iar acesta devine chiar mai usor de coafat.
Un alt tratament foarte bun pentru par este cel cu fiole. Ele sunt foarte concentrate si, utilizate constant, ofera rezultate spectaculoase. Au un efect tonic asupra firului de par, sunt extrem de eficiente si pot fi gasite in saloanele de infrumusetare sau la magazine specializate.
O masca de par ”home-made” foarte cunoscuta este cea realizata din galbenus de ou si ulei de masline. Ea trebuie lasata sa actioneze cel putin zece minute, de preferabil cincisprezece, pentru a putea hrani firul de par in profunzime. Masajele capilare cu ulei de ricin si zeama de lamaie sunt alta varianta naturista ce merita sa fie luata in considerare, iar drojdia de bere completata de mierea de albine ajuta la intarirea firului de par. Produsele naturale pot avea de multe ori efecte chiar mai indelungate decat cele din comert, iar avantajul lor este ca nu contin parabeni.