Societatea Ornitologica Romana: A fost montat ultimul transmitator satelitar pe o acvila tipatoare mica

Societatea Ornitologica Romana: A fost montat ultimul transmi??tor satelitar pe o acvil? ?ip?toare mic?
Societatea Ornitologica Romana: A fost montat ultimul transmitator satelitar pe o acvila tipatoare mica
Societatea Ornitologica Romana: A fost montat ultimul transmitator satelitar pe o acvila tipatoare mica

O echipa mixta a Societatii Ornitologice Romane, a Asociatiei ”Grupul Milvus” si a Agentiei Pentru Protectia Mediului Sibiu a montat ultimul transmitator pe o acvila tipatoare mica, in zona localitatii Berivoi din situl Natura 2000 Piemontul Fagaras. Pasarea capturata se afla in al patrulea an de viata si are greutatea de 1,515 kg. In decursul celor 4 ani ai proiectului LIFE ”Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania” au fost montate 18 transmitatoare satelitare pe pasari capturate in cele trei situri Natura 2000 principale ale proiectului din centrul Transilvaniei. Aceste mici aparate speciale, dotate cu mici baterii solare si tehnologie de ultima generatie, au furnizat specialistilor date importante despre acvila tipatoare mica, una dintre speciile de pasari rapitoare a carei populatie se afla in declin la nivel global.

Pentru montarea ultimului transmitator a fost nevoie de mai multe iesiri in teren, in zone de la poalele Muntilor Fagaras. Pasarea a fost capturata cu ajutorul unei plase speciale (ornitologice) care impiedica ranirea exemplarelor prinse. Mai mult au avut de suferit ornitologii: unii dintre ei au indurat atacurile sangeroase ale tantarilor din desisul padurii, iar ceilalti s-au ars sub soarele puternic de pe pajistea de unde monitorizau pasarile. Incercari de capturare a pasarii pentru montarea emitatorul cu numarul 18 au mai fost facute in luna iunie insa exemplarele care au intrat in plasa au reusit sa scape si a fost nevoie de noi incercari in luna iulie.

O data capturat exemplarul de acvila, a fost montat micul aparat de numai 42 grame pe spatele pasarii, ca un ghiozdan. Pasarea a primit si inele de recunoastere pe picioare, a fost masurata, i s-a verificat starea de sanatate si imediat dupa aceea a fost eliberata.

Informatiile culese de la transmitatoarele satelitare de catre specialistii in studiul si conservarea pasarilor sunt extrem de importante pentru conservarea acestei specii aflata in declin pe intreaga arie de distributie, din nordul Europei pana in Turcia. Populatia mondiala de acvila tipatoare mica este estimata la 20.000 de perechi, Romania oferind speciei una dintre cele mai importante zone de cuibarit. Ca rezultat al celor mai recente studii, populatia de acvila tipatoare mica din Romania este estimata la 2000 – 2300 de perechi, aproximativ 22% din populatia speciei la nivelul Uniunii Europene si 10% din intreaga populatie mondiala. Cele mai multe perechi cuibaritoare de acvila tipatoare mica se gasesc in Transilvania, in vestul Romaniei si pe pantele estice ale Carpatilor.

In baza datelor primite de la transmitatoarele satelitare specialistii au elaborat masuri de conservare pentru specie cuprinse in Ghidul de Management al Habitatului specific Acvilei Tipatoare Mici si Planul National de Actiune pentru Specie. Masurile propuse in aceste documente pot fi folosite de administratorii si custozii de situri Natura 2000 in care apare specia in elaborarea Planurilor de Management pentru aceste arii protejate. Pentru o protectie eficienta a acvilei tipatoare mici pe termen lung este important ca masurile cuprinse in aceste documente sa fie luate in considerare de politicile si practicile de gestiune a terenurilor agricole si silvice unde este prezenta acvila tipatoare mica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *