Societatea Romplumb continua sa polueze Baia Mare cu dioxid de sulf, desi termenul somatiei emise de autoritatile de mediu expira in 14 august

Societatea Romplumb continua sa polueze Baia Mare cu dioxid de sulf, desi termenul somatiei emise de autoritatile de mediu expira in 14 august

La mijlocul acestei luni, societatea Romplumb Baia Mare risca sa ramana fara autorizatia integrata de mediu. Oficialii Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu Maramures spun ca in continuare s-au constatat depasiri la dioxidul de sulf, astfel incat, daca pana in 14 august nu se va remedia problema, autorizatia va fi suspendata, iar instalatia va trebui inchisa.

Indicatorii impusi societatii Romplumb Baia Mare prin autorizatia integrata de mediu sunt in continuare depasiti, sustin comisarii de mediu. Asta in ciuda faptului ca se apropie termenul la care expira notificarea primita din partea Agentiei Regionale de Protectia Mediului, conform careia Romplumb a fost somata sa se incadreze in parametrii precizati in document, in caz contrar riscand suspendarea autorizatiei integrate de mediu si, implicit, inchiderea activitatii.

“In fiecare zi ,de fapt, limita este depasita, sigur este o valoare aproape de cea legala, asa ca in continuare curge acea notificare de 60 de zile cu finalitate in 14 august, data pana la care instalatia trebuie sa fie conforma cu valoarea de 200 miligrame la dioxid de sulf la emisii. Daca nu se va incadra in aceasta valoare, in 15 august, in mod normal Agentia Regionala de Mediu ar trebui sa emita un document prin care instiinteaza ca se suspenda actul de reglementare, iar noi sigur va trebui sa facem verificarea sa vedem daca instalatia s-a oprit”, a spus comisarul-sef al Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu Maramures, Calin Crisan.

Conform oficialului de la Garda de Mediu, in 3 august, la cosul de 120 de metri s-a inregistrat o valoare de 226 miligrame la metru cub in cazul dioxidului de sulf, desi valoarea limita impusa de autorizatie este de 200 de miligrame.

Pe de alta parte, directorul societatii Romplumb Baia Mare, Vasile Uta, afirma ca intr-o saptamana ar urma sa fie pornita in probe, in flux continuuu de 72 de ore, noua instalatie de epurare a gazelor cu dioxid de sulf, dupa ce s-au realizat unele modificari la utilajele din dotare. In plus, seful uzinei este de parere ca Romplumb nu mai genereaza probleme majore de mediu.

“Eu cel putin consider ca la ora actuala activitatea societatii Romplumb prin investitiile pe care le-a facut nu mai genereaza impact de mediu in orasul Baia Mare sau mai bine zis in aglomerarea Baia Mare”, a spus directorul Romplumb, Vasile Uta.

Pentru ca sunt de parere ca le-au fost fixati parametri prea restrictivi, oficialii companiei au atacat in justitie ultima autorizatie integrata de mediu, astfel incat acestia spera acum sa aiba castig de cauza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *