Sunt firme de salubrizare care incearca sa valorifice din ceea ce aduna ei, dar 90 de procente din cantitatea ridicata ajung la groapa de gunoi.
Operatorii de salubritate nu acopera colectarea maculaturii de la sectorul mic de piata, dar isi doresc ca firmele specializate pe acest segment sa dispara, potrivit directorului firmei Cami Comexim, Adrian Chirila.
„Se tot discuta propunerea unei legi care sa permita doar firmelor de salubrizare sa colecteze. O tampenie! N-o sa se intample niciodata asta! N-o sa mearga nimeni sa care cartoane de la oameni din casa, asa cum am facut eu in primii doi ani de colectare. Urcam cu cantarul in carca pana la etajul 10 si tot eu plateam pentru ce caram. In plus, nimeni n-o sa vina sa le aduca lor hartia din casa degeaba, atata timp cat populatia nu este educata sa colecteze selectiv”, spune acesta.
„Educam si rasplatim efortul”
Lunar, Cami Comexim aduna circa 400 de kilograme de maculatura de la populatie. „Suntem singura societate din Bucuresti care face colectarea pe segmentul mic de piata. Am pus in scoli fluturase, afise cu -Nu aruncati ziarele si cartonul din casa, venim noi sambata sa le luam-… Se intampla chiar sa vina singuri oamenii la noi cu hartia, iar atunci le dam 2,5 lei pe kilogram, doar ne scutesc pe noi de transport, bani pe motorina si trafic aglomerat”, mai spune Chirila.
„Suntem prea saraci ca sa aruncam selectiv”
Cea mai buna solutie ar fi reinventarea tonetelor de pe vremea lui Ceausescu, sustine directorul Cami Comexim. „Batranul care se ducea la piata, lua si cele 5 kilograme de maculatura pe care le avea in casa, le ducea la toneta, le cantarea si scotea banutul cu care isi cumpara ceapa, painea si cartofii.
E singura posibilitate. Acolo sa fie un cantar si un om. Suntem prea saraci ca sa dam ceva pe degeaba si in conditiile acestea de colectare selectiva nici macar nu poate fi vorba”, a mai afirmat Adrian Chirila.
Sursa: Adevarul