Solutie INEDITĂ pentru a scapa de facturile URIASE la intretinere. Panourile solare, economice si ecologice

Solu?ie INEDIT? pentru a sc?pa de facturile URIA?E la între?inere. Panourile solare, economice ?i ecologice
Solutie INEDITĂ pentru a scapa de facturile URIASE la intretinere. Panourile solare, economice si ecologice
Solutie INEDITĂ pentru a scapa de facturile URIASE la intretinere. Panourile solare, economice si ecologice

Locatarii unui bloc de pe Calea Victoriei au ales o solutie ecologica prin care sa reduca costurile tot mai mari cu intretinerea. De aproape doi ani, panourile solare de pe terasa blocului le asigura o mare parte din apa calda si le reduc semnificativ factura la intretinere.

Blocul de pe Calea Victoriei nr. 142-148, aflat chiar in inima Bucurestiului, este singurul bloc de locuinte din Capitala care are pe acoperis panouri solare pentru incalzirea apei, scrie b365.ro.

Acum doi ani pe terasa blocului au fost instalate 4 baterii a cate 10 panouri solare fiecare (peste 100mp). Astfel, blocul de locuinte are 40 de panouri solare care incalzesc apa pentru cele 177 de apartamente.

Si alti locuitori ai Capitalei au incercat sa urmeze povestea de succes a primului bloc cu panouri solare pentru apa calda, insa Constantin Cojocaru spune ca toti s-au lovit de birocratie si de greutatea obtinerii autorizatiilor necesare pentru instalare. Asociatia de proprietari a blocului de pe Calea Victoriei a obtinut toate aprobarile in aproape 9 luni.

„Drumul autorizatiilor a fost lung si anevoios, pentru fiecare hartie/semnatura am platit cat n-a fost. Am avut nevoie de aprobare si de la Ministerul Culturii, desi nu e cladire de patrimoniu. Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, ne-a ajutat cu expertiza blocului, altfel ar fi trebuit sa platim 10.000 de euro. Am avut noroc si de firma care ne-a instalat panourile ca a acceptat sa platim un avans si restul banilor in 24 de rate”, explica Constantin Cojocaru, fostul presedinte al Asociatiei de de Proprietari a blocului de pe Calea Victoriei nr. 142-148.

In zilele toride de vara, apa calda din bloc este asigurata in intregime de panourile solare aplasate pe terasa.

„Daca acum incepe ploaia si se consuma apa incalzita si panourile nu mai fac fata, automat se activeaza centrala termica in condensare de 100 kW. Noaptea, la fel, avand in vedere ca e un consum de 5-6 mii de litri in cateva ore (aprox. 300 de persoane locuiesc in bloc), se trece automat la centrala”, a explicat Ene Mogos, mecanicul blocului.

Iarna, cand este soare, in loc sa se incalzeasca apa de la 7°, se incalzeste de la 30° datorita panourilor solare.

„Aceste grade in plus inseamna enorm la consumul de gaz. Panourile solare incalzesc apa si sunt conectate la sistemul de incalzire al blocului. Centrala termica pe gaze a fost instalata inca de la construirea blocului in 1962 si inlocuita complet in urma cu cativa ani. Tot recent a fost instalata si centrala termica in condensare, care este si ea legata la sistemul de panouri solare. In momentul in care panourile nu fac fata cererii de apa calda se trece automat la centrala care completeaza deficitul”, spune mecanicul.

Locatarii spun ca e intr-adevar mai bine si platesc mai putin, altii sunt multumiti ca n-au scos prea multi bani din buzunarul propriu pentru aceasta investitie, iar ceilati considera ca diferenta la factura nu-i atat de mare fiind aproape neglijabila.

De la instalarea panourilor au trecut doi ani, chiar in luna iulie locatarii au platit ultima transa a ratei. Investitia pentru cele 40 de panouri solare pentru incalzirea apei a fost de 36.000 de euro.

Majoritatea banilor a provenit din chiriile celor trei antene ale companiilor de comunicatii montate pe acoperisul blocului, iar partea asociatiei a fost doar de 5000 de euro pe durata celor doi ani. „Garsonierele au platit aprox. 50 de lei, aparatamentele cu 2 camere – 100 lei si cele cu 3 camere – 150 lei, suma stabilita in functie de cota de proprietate”, spune Constantin Cojocaru.

Panourile sunt garantate pentru 30 ani, iar mecanicul spune ca „oricum nu prea are ce sa se strice la ele. S-ar strica numai daca se sparge un geam de la vreo tabla care mai vine de la minister de aici (n.r. – cladirea Ministerului Economiei care este in renovare), oricum geamul nu se sparge nici chiar daca ploua cu piatra mare cat un ou. In acesti doi ani au tot fost vilejii, dar panourile nu s-au deplasat deloc si functioneaza impecabil”, a mai adaugat Ene Mogos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *