Solutii pentru combaterea braconajului

0
353

Ieri, la Tulcea, a fost organizata dezbaterea publica „Pescuitul industrial in Delta Dunarii”, in cadrul proiectului „Avem o Delta. Cum procedam?”

Acordarea dreptului de pescuit pe principii teritoriale pescarilor din Delta Dunarii si realizarea unui corp de control puternic sunt, in opinia conducerii Institutului National de Cercetare Delta Dunarii (INCDD), doua din solutiile aplicabile pentru combaterea braconajului in judetul Tulcea.

Aceste solutii au fost prezentate de directori ai INCDD in timpul dezbaterii publice „Pescuitul industrial in Delta Dunarii”, organizata, ieri, la Tulcea, in cadrul proiectului „Avem o Delta. Cum procedam?”.

„Pescarii tulceni vor fi constienti de necesitatea protejarii resursei piscicole, atunci cand dreptul lor va fi transformat in valoare, pentru ca pe ei ii intereseaza ca hartia, pe care o primesc din partea statului, sa fie valabila pe termen nelimitat, nu doar pana cand se schimba conducerea unei institutii sau se modifica o lege”, a declarat directorul stiintific al INCDD, Mircea Staras.

El a spus ca daca pescarul este transferat de la o institutie la alta, daca se ajunge la interzicerea pescuitului, desi acest drept exista pe baza unei legi din 1896, ar fi afectati tocmai pescarii din Tulcea.

„Daca vom schimba legea in favoarea sa, pe principiul teritorialitatii, se va schimba si fata Deltei”, este de parere Staras.

La randul sau, directorul Departamentului de Biodiversitate si Ihtiologie al INCDD, Vasile Otel, a declarat ca de cativa ani in Delta se simte lipsa unui control temeinic al exploatarii resursei piscicole.

Moderatorul dezbaterii publice „Pescuitul industrial in Delta Dunarii”, Malin Musatescu, a spus ca toate opiniile exprimate atat de specialistii INCDD, cat si de asociatiile de pescari din Delta vor fi luate in considerare in intocmirea unui proiect de lege care sa reglementeze activitatea de exploatare a resursei piscicole din aceasta zona.

Potrivit acestuia, propunerea de act normativ care ar urma sa reglementeze activitatea de exploatare a resursei piscicole din Delta va avea in vedere inclusiv masuri de protectie a acestei resurse, avand in vedere ca masuri reale de populare a zonei nu s-au mai luat dupa 1989.

Amintim ca prima lege a pescuitului, din 1896, a aparut dupa ce s-a constatat ca aplicarea sistemului de arendare a baltilor dobrogene a dus la o scadere dramatica a productiei de peste din aceasta zona a tarii, despre care autorul lucrarii „Dobrogea in pragul veacului al XX-lea”, M.D. Ionescu, mentiona ca era cea mai mare pescarie a Europei.

Legea din 10 octombrie 1896, unul din cele mai longevive acte normative din domeniu, impunea pescarilor detinerea in orice moment a doua acte oficiale pe baza carora acestia isi puteau desfasura activitatea, controlul asupra exploatarii resurselor piscicole efectuandu-se de stat prin intermediul pescarilor.

Legea de la acea vreme prevedea totodata masuri de prevenire a poluarilor, zone ale Deltei in care nu era permis pescuitul, locurile in care pescarii puteau debarca, precum si sanctiunile ce se aplicau in cazul in care aceste norme nu erau respectate.

Sursa: Ziua de Constanta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.