Sometra, zina neagra cu coasa pe umar

COPSA MICA – Joaca de-a responsabiitatea pe sanatatea oamenilor
Autoritatile judetului Sibiu recunosc situatia trista de la Copsa Mica, cauzata de activitatea SC Sometra SA, dar nu fac nimic concret pentru a rezolva problema. Responsabilitatea pentru o decizie concreta este pasata dintr-o parte in alta.

Procesul de privatizare al SC Sometra SA Copsa Mica a fost finalizat in 1998, noul patronat angajindu-se sa investeasca in urmatorii cinci ani in protectia mediului 15 milioane de dolari, avind ca scop reducerea poluarii pe Valea Tirnavei.

SINT IN GRAFIC. Grecii care au acum fabrica sint injurati din toate partile. Planul prin care s-a obtinut autorizatia integrata de mediu prevede constructia unei fabrici de acid sulfuric in anul 2012, pina atunci apa Tirnavei raminind in continuare toxica din cauza emisiilor de furnal in principal dioxid de sulf care se inregistreaza la Sometra. Pina acum s-a reusit doar reducerea pulberilor in suspensii. Adica plumbul din aer, ala despre care localnicii din Copsa Mica stiu ca le intra in singe, s-a mai redus. Ceea ce e bine. Bravo! Aplauze! Felicitari, Sometra! Dar nu va multumim din moment ce voi faceti niste bani pe sanatatea romanilor. Adriana Morariu, sefa serviciului de „monitoring” de la Agentia pentru Protectia Mediului Sibiu, este satula de acest caz si pare dispusa la orice efort pentru a se lepada de problema. „Cunosc Sometra din 1982 si stiu tot ce se intimpla acolo. Au obtinut autorizatia integrata de mediu in iunie 2006. Daca miine se inchide, situatia tot nu se rezolva. Ne trebuie cel putin 20 de ani pentru ca zona sa-si revina. In clipa de fata, ei se incadreaza in limitele admise. Plumbul s-a rezolvat, dar lumea nu stie ca adevarata problema o constituie dioxidul de sulf”, spune Morariu. APM Sibiu nu masoara emisiile, cu imisiile. Adica cum? Ne spune specialistul. „Emisiile sint cele care se inregistreaza la iesirea din cos, dar noi nu avem de ce sa facem masuratori in acel punct pentru ca nimeni nu traieste acolo. Pentru oamenii din Copsa este important dioxidul de sulf din aer, adica imisiile.” Pina acum Sometra pare usa de biserica, domnisoara sfioasa care tremura cind o saluta un baiat. Dar in realitate este o purisanca ce danseaza pe mese si invirte burtosii pe degete. Dovada cele doua amenzi incasate anul acesta din cauza problemelor de mediu. Statiile APM-ului care masoara calitatea aerului in Copsa Mica si Medias inregistreaza din cind in cind depasiri ale imisiilor de dioxid de sulf.

II DOARE LA BASCA. Pentru ca situatia de la Sometra este una care merita atentie, iar conducatorii trebuie sa para responsabili, din Comisia ce teoretic ar putea pune pumnul in gura Sometra fac parte reprezentati ai autoritatilor locale. Numai ca acesti birocrati se fac ca muncesc, preferind sa paseze pisica moarta de la unul la altul. Garda de Mediu, adica baietii aia care dau amenzi pentru cine nu arunca gunoiul acolo unde trebuie, spune ca nu ei decid.

Aceeasi situatie si la Autoritatea de Sanatate Publica. „Poluarea cu dioxid de sulf, ce se reflecta in morbiditatea crescuta prin boli ale aparatului respirator, la populatia din Copsa Mica si imprejurimi, ramine inca o problema nerezolvata, dar ea se afla permanent in atentia noastra. Prin programul de conformare pe sanatate, ASP a impus monitorizarea in dimanica a starii de sanatate a populatiei. Toate interventiile se fac in strinsa colaborare cu APM, careia ii revine rolul principal in monitorizarea situatiei poluarii la nivelul acestei zone”, se arata intr-un comunicat al ASP Sibiu. Vorbe multe, dar nimic concret. Si aceeasi pisica moarta aruncata peste gardul vecinului.

OAMENI SERIOSI. La Inspectoratul Teritorial de Munca treburile stau ceva mai bine. Adica oamenii astia chiar au facut ceva. „In anul 2007, in domeniul securitatii si sanatatii in munca, la SC Sometra SA s-au efectuat doua controale care au vizat aspecte legate de conditiile de munca si masurile ce se impun pentru prevenirea accidentelor de munca. Principalele deficiente constatate au fost neutilizarea permanenta a echipamentului individual de protectie acordat, nerespectarea masurilor sanitare stabilite referitoare la igiena personala si a prevederilor instructiunilor specifice pentru securitatea si sanatatea in munca. In primele 6 luni ale anului 2008 s-au inregistrat doua accidente cu incapacitate temporara de munca. Primul caz s-a produs prin fracturarea degetului introdus intre -extractor si grebla- la instalatia de incarcat anozi. Cel de-al doilea caz s-a datorat caderii de la inaltime, in timpul coboririi neatente de pe pasarela podului rulant si s-a soldat cu fractura la coloana”, a declarat inspectortul-sef Francisc Szombatfalvi-Torok. Sometra zice altceva. „Masca de protectie se poarta in instalatiile productive. Angajatii care lucreaza in domeniul productiv sint dotati cu echipamentul de protectie adecvat muncii prestate, inclusiv masca de protectie, pe care o folosesc permanent”. Paradis si nimic mai mult. Numai ca anul trecut a fost inregistrat un accident de munca prin care bratul drept al unui muncitor a fost zdrobit. Ce mai zic specialistii de al ITM? „Autoritatea de Sanatate Publica a inregistrat si cercetat in anul 2007 un numar de 28 de imbolnaviri profesionale, 27 de cazuri datorate intoxicatiei acute cu plumb si un caz datorat expunerii la zgomot. Cauzele stabilite de medicul de medicina muncii sint lipsa de igiena si neutilizarea echipamentului individual de protectie acordat. In 2008, ASP a inregistrat si cercetat 11 cazuri de imbolnavire profesionala datorate acelorasi cauze”, precizeaza Szombatfalvi-Torok.

Caz incredibil
In anul 2001, in comuna Micasasa, aflat la citiva kilometri de Sometra, rata mortalitati la cabaline a fost una foarte ridicata, localnicii si veterinarii punind acest lucru pe seama poluarii. Situatia era tragica, astfel ca o echipa de la Pro TV l-a intervievat si pe primarul de atunci al localitatii, care suferea si el de o boala a aparatului respirator cauzata de dioxidul de sulf. „A intervenit ceva si am hotarit sa dam reportajul citeva zile mai tirziu. Cineva l-a sunat pe primar, dar acesta nu raspundea. Intr-un tirziu am aflat ca primarul a murit”, povesteste Dan Tomozei, care lucra in acea vreme la statia locala a Pro TV Sibiu.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *