Cetatenii isi pot planta copaci pe terenurile degradate sau defrisate cu banii stransi de stat din taxa auto. Primariile pot accesa si ele fonduri.
Toti cetatenii si composesoratele vor putea beneficia de finantari pentru impadurirea terenurilor degradate sau defrisate, fapt ce va duce la stoparea eroziunii pe versanti, la cresterea fertilitatii solului si la limitarea fenomenelor meteorologice periculoase, potrivit directorului Administratiei Nationale a Fondului de Mediu (ANFM), Mihai Toti. Si primariile de la oras isi pot crea spatii verzi inca din anul 2007, cu bani de la ANFM adunati din taxa auto. Desi banii sunt nerambursabili, aproape 90 dintre cele 310 primarii de orase sau de sector nu au depus proiecte de construire gratuita de parcuri si spatii verzi.
De exemplu, administratiile publice locale din sectoarele 1, 2 si 3 ale Capitalei si primariile din Alexandria, Copsa Mica, Giurgiu, Piatra Neamt, Predeal, Slatina (Olt), Sibiu, Sinaia, Roman, Suceava, Timisoara, Botosani sunt cateva dintre primariile care nu au depus nici un proiect.
La polul opus, primariile din Ploiesti, Alba-Iulia, Pitesti si Constanta au depus pana in prezent cate trei proiecte de creare de noi spatii verzi. „Pana in prezent avem doar un singur proiect depus de sectorul 6 al Capitalei, dar care nu e inca finantat”, a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului.
Potrivit OUG de creare de spatii verzi, pana in 2010, toate orasele trebuie sa ajunga la norma de 20 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, urmand ca, pana in 2013, norma sa creasca pana la 26 de metri patrati. Fiecare administratie locala trebuie sa prezinte un plan de extindere a spatiilor verzi in cursul acestui an prin care sa arate cum isi va realiza norma verde. Primariile care nu vor depune aceste planuri risca amenzi cuprinse intre 30.000 si 60.000 de lei. Planurile trebuie sa contina un calendar de actiuni si de identificare a unor parcuri ce ar putea fi extinse ori a unor zone unde pot fi amenajate noi parcuri.
Sursa: Cotidianul