Spatiile verzi vor ramine verzi

0
279

Destinatia spatiilor verzi din municipiu nu va mai putea fi schimbata, pentru dezvoltarea unor proiecte imobiliare. Asa prevede o ordonanta de urgenta adoptata de Guvern in urma cu citeva zile. In municipiul Focsani au fost aprigi dispute in legatura cu schimbarea destinatiilor spatiilor verzi, mai ales ca multe persoane au solicitat extinderea locuintelor sau amenajarea de terase sezoniere.

Primarul Decebal Bacinschi considera ca ordonanta este binevenita, avind in vedere ca spatiile verzi trebuie protejate. „Este foarte buna decizia, spatiile verzi trebuie protejate. Pina acum au fost aprobate mai multe concesionari de terenuri care au afectat spatiile verzi din munici-piu. Este prost, insa, ca in conformitate cu Legea 10 trebuie sa restituim vechilor proprietari inclusiv aceste spatii. Vom vedea cum vom proceda in continuare”, a spus Bacinschi.

Conform actului normativ, actele administrative sau juridice emise sau incheiate cu nerespectarea acestor prevederi sint lovite de nulitate absoluta. Autoritatile publice au datoria de a nu schimba destinatia terenurilor amenajate ca spatii verzi si/ sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, de a nu reduce suprafetele acestora si de a nu le stramuta.

In urma unor actiuni in justitie, in cazul anumitor spatii verzi sau parcuri vor trebui platite compensatii proprietarilor pentru pastrarea respectivelor terenuri cu statutul lor initial. Reprezentantii Ministerului Mediului au aratat ca pina la data de 31 octombrie 2010, autoritatile publice locale au obligatia de a asigura o suprafata de spatiu verde de minimum 20 metri patrati pentru fiecare locuitor, din terenul intravilan.

Pina in 2013, la data de 31 decembrie, suprafata trebuie sa ajunga la 26 metri patrati pe cap de locuitor, atit cit este media generala in UE. In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei, autoritatile administratiei locale vor intocmi un program in care vor fi evidentiate etapele si termenele intermediare propuse pentru asigurarea minimului obligatoriu de spatiu verde.

Pe de alta parte, autoritatile locale vor primi finantare din Fondul de Mediu pentru realizarea de spatii verzi in comunitatile lor. Din judetul Vrancea, doar orasul Odobesti a avut un proiect viabil privind amenajarea unui parc orasenesc, pentru care va primi suma de 400.000 lei.

Sursa: Monitorul de Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.