Specialisti din cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului au instruit educatoarele implicate in Programul “Ne jucam si reciclam”

Specialisti din cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului au instruit educatoarele implicate in Programul “Ne jucam si reciclam”

In acest an scolar, programul se implementeaza in 31 de gradinite din judetul Satu MAre
Joi, 11 octombrie 2012, Complexul de Educatie Ecologica din Gradina Romei a gazduit cursul de instruire a cadrelor didactice de la institutiile de invatamant prescolar care au ales sa se implice in anul scolar 2012/2013 in Programul – concurs “Ne jucam si reciclam”.
La intalnire au participat Elisabeta Bekessy – directoarea Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Satu Mare, Ramona Mirisan din cadrul Compartimentului Deseuri al institutiei, Adriana Culda – purtator de cuvant APM Satu Mare.

Prezentarea Legii nr. 211 privind regimul deseurilor

Sunt inscrise in acest program 31 de gradinite din intreg judetul, 16 dintre acestea participand si la prima editie a proiectului, care a avut loc in anul scolar 2008/2009. Succesul primei editii a fost unul mareS in cele sase luni de proiect, in cele 36 de gradinite participante au fost colectate 667 de kilograme de baterii. In acest an scolar, programul este implementat in unitatile prescolare cu spijinul Agentiei de Protectie a Mediului, Inspectoratului Scolar Judetean, Clubului Lyons, IF Tehnology S.A. si al Garzii de Mediu prin Comisariatul Judetean. Educatoare de la gradinitele implicate au luat parte joi la o instruire in cadrul careia Ramona Mirisan le-a prezentat pe larg detalii importante din Legea nr. 211 din 2011 privind regimul deseurilor. Pe parcursul catorva zeci de minute, educatoarele au obtinut o serie de informatii legate de notiuni de genul< ce sunt deseurile, ce inseamna gestionarea deseurilor de baterii si acumulatori.

Un mesaj de la mic la mare

Dupa prezentarea materialelor informative, cadrele au fost testate. Asa cum spunea directoarea APM Satu Mare, Elisabeta Bekessy, specialistii in protectia mediului au dorit sa afle in urma cursului cum vad cadrele didactice ca se poate realiza implementarea informatiilor acumulate in activitatea curenta. Programul de educatie ecologica pentru copiii de gradinita, intitulat sugestiv “Ne jucam si reciclam”, are scopul de a asigura un management integral al deseurilor prin cresterea nivelului de informare, constientizare si educatie a copiilor in spiritul colectarii selective a deseurilor periculoase menajere – baterii portabile uzate. Adriana Culda – purtator de cuvant al APM Satu Mare – a declarat ca si in primul an de implementare programul a fost primit cu drag de cadrele didactice si de copii, respectiv de parinti< “Mesajul pe care copiii il transmit adultilor este foarte important. In anul scolar 2008/2009, dupa ce programul de colectare a bateriilor s-a incheiat, am constatat cu bucurie ca foarte multe gradinite din judet au continuat sa ii antreneze pe prescolari in acest gen de activitati de colectare a deseurilor de baterii si acumulatori”.
Dupa cursul de instruire, cadrele didactice si specialistii Agentiei pentru Protectia Mediului au facut o vizita la Depozitul ecologic de deseuri de la Doba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *