Conform unor studii EPA, nivelul global al marii a crescut cu 20 de centimetri din 1870 pana acum

0
458
Insulele Maldive, în pericol să dispară
Insulele Maldive, in pericol sa dispara

Conform unor studii EPA, nivelul global al marii a crescut cu 20 cm din 1870 pana acum. In urma schimbarilor climatice care sunt intr-un continuu proces de desfasurate, Groenlanda si Antarctica sunt zone unde gheata se topeste incet-incet. Acest lucru face ca nivelul marilor sa creasca, iar unele insule sunt in pericol sa fie acoperite de apa scrie Busines Insider.

Un studiu amanuntit a aratat faptul ca nivelul marii din 1990 ar putea creste cu pana la 16 inci (40 de cm) pana in 2090, iar Academia Nationala de Stiinte din America estimeaza ca nivelul din 2009 va creste pana in 2100 cu pana la 56 de inci (peste 140 de cm).

Printre insulele care sunt in pericol sa ramana sub nivelul marii se afla:

Kiribati: Presedintele este in discutii cu guvernul de Fiji pentru achizitionarea a 2.000 de hectare de teren pentru a reloca acolo cei peste 100.000 de locuitori ai acestei insule. Insula se afla la mijlocul distantei dintre Hawaii si Australia. Jumatate din populatie s-a mutat deja in insula Tarawam, dupa ce terenul pe care locuiau a fost inghitit de ocean.

Maldive: Cele 1.100 de insule din Vestul Indiei constituie nationea care locuieste la cel mai mic nivel: in medie, insulele sunt la doar 1,3 metri deasupra marii. O crestere a acestui nivel de un metru ar transforma aceste insule intr-un teren imposibil de locuit.

Seychelles, Insulele Solomon, Micronesia, Palau sunt alte insule aflate in pericol sa dispara sub ape, mai scriu cei de la Business Insider.

De asemenea, Bangladesh, al carei teritoriu se afla in Sudul Asiei, se confrunta deja cu acest fenomen: locuitorii deja s-au adaptat la acest mod de trai si au inceput deja sa aiba culturi agricole plutitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.