Specie de plante carnivore, descoperita datorita unei poze de pe Facebook

O noua specie de plante carnivore a fost descoperita in Brazilia datorita unei fotografii realizate si publicate pe contul lui de Facebook de un iubitor al naturii din aceasta tara sud-americana, a anuntat joi Universitatea din Sao Paulo (ESP).

Noua specie face parte din familia Droseraceae si a primit numele de Drosera Magnifica intrucat este cel mai mare tip de planta din aceasta familie de pe continentul american si al treilea ca marime la nivel mondial. Planta se distinge prin frunzele ei alungite care pot ajunge la 24 de centimetri, cu aspect de tentacule, impregnate cu substanta lipicioasa cu care sunt prinse insectele.

Fotografia plantei a fost facuta in 2012 de catre brazilianul Reginaldo Vasconcelos, in timpul uneia dintre excursiile lui obisnuite prin muntii din apropierea orasului in care locuieste, Governador Valadares, din statul brazilian Minas Gerais. Imaginea postata de el pe Facebook a fost vazuta de Paulo Gonella, cercetator la USP si colaborator al Gradinii Botanice Nymphenburg, din orasul german Munchen.

Cu ajutorul datelor furnizate de Vasconcelos, omul de stiinta a localizat planta si a inceput sa o studieze in 2013 impreuna cu un alt brazilian, Fernando Rivadavia, cercetator in SUA, si cu germanul Andreas Fleischmann, cercetator la Colectia Botanica a orasului Munchen.

Rezultatele studiilor lor au fost publicate, vinerea trecuta, in revista stiintifica Phytotaxa. Autorii sunt de parere ca Drosera Magnifica este o planta „extrem de amenintata” potrivit criteriilor Listei Rosii a Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *