Speciile alogene invazive: amenintare la adresa biodiversitatii

Speciile alogene invazive: amenintare la adresa biodiversitatii
Speciile alogene invazive: amenintare la adresa biodiversitatii

Biodiversitatea si ecosistemele Europei sunt amenintate: una din problemele cele mai mari este importarea de specii de plante si animale din alte parti ale lumii, care ajung sa distruga speciile locale. Parlamentul European voteaza pe 16 aprilie noi reguli de abordare a acestor specii alogene invazive si de impiedicare a importarii altor astfel de plante si animale.

Globalizarea si facilitarea transportului international a facut ca specii de plante si animale sa se intinda in alte zone decat cele originare. Unele specii sunt inofensive, dar altele pot distruge fauna si flora locala, amenintand diversitatea biologica si ecosistemele.

Parlamentul European voteaza pe 16 aprilie noi reguli de abordare a acestor specii alogene invazive si de impiedicare a importarii altor astfel de plante si animale. Raportorul Pavel Poc (S&D, Republica Ceha) a spus ca „noile masuri ar trebui sa impiedice intrarea in UE a noilor specii alogene invazive si sa permita abordarea mai eficienta a celor deja stabilite in Europa”.

Va fi creata o lista de specii alogene invazive care nu pot fi introduse, transportate, plasate pe piata, oferite, crescute sau eliberate in mediul inconjurator. „Eforturile de reducere a impactului speciilor invazive va fi coerent in statele membre, vor acoperi intreaga Uniune Europeana si vor fi mai bine coordonate, eficacitatea acestora fiind ameliorata”, a explicat domnul Poc.

Unele din aceste specii pot fi periculoase pentru sanatatea umana, cauzand astm si alergii si pot transmite boli. „Se estimeaza ca speciile alogene invazive pot aduce UE pagube de 12 miliarde de euro anual”, a aratat raportorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *