Statele UE vor fi obligate sa reduca utilizarea PUNGILOR DE PLASTIC obisnuite, care sunt cele mai poluante, cu cel putin 80 la suta pana in 2019, conform unor propuneri legislative adoptate de Parlamentul European (PE), se arata intr-un comunicat al institutiei.
Pentru a atinge acest obiectiv, deputatii europeni recomanda utilizarea taxelor, a restrictiilor pe piata sau chiar a masurilor de interzicere. Tintele de reducere a utilizarii PUNGILOR DE PLASTIC sunt cu 50 la suta pana in 2017 si cu 80 la suta pana in 2019.
“Deputatii au votat astazi (miercuri – n.r.) pentru a intari in mod semnificativ propunerile legislative ale UE menite sa reduca utilizarea PUNGILOR DE PLASTIC si transformarea lor in deseuri, mai ales pentru a include tinte obligatorii de reducere la nivel european, precum si pentru a include cerinta ca PUNGILE DE PLASTIC sa nu fie distribuite gratuit. Asa cum s-a demonstrat in unele state, reducerea semnificativa a consumului de PUNGI DE PLASTIC este realizabila printr-o politica coerenta. Eliminarea graduala de pe piata a acestor pungi este o solutie la indemana la problema deseurilor de plastic raspandite in mediu” , a spus raportorul Margrete Auken, al carei raport a fost aprobat cu 539 voturi pentru, 51 impotriva si 72 abtineri.
PUNGILE DE PLASTIC utilizate pentru a impacheta alimentele de tip fructe, legume si dulciuri ar trebui astfel inlocuite, pana in 2019, cu pungi din hartie reciclata sau biodegradabile si cu pungi care ar putea deveni compost. Cerintele pentru ambalaje biodegradabile sau care pot deveni compost ar trebui modificate, mai spun deputatii europeni.
Deseurile din PUNGI DE PLASTIC reprezinta o mare problema de mediu, intrucat polueaza mai ales cursurile de apa si eco-sistemele acvatice.