Statia de Epurare, inaugurata la Agnita

Staţia de Epurare, inaugurată la Agnita
Statia de Epurare, inaugurata la Agnita
Statia de Epurare, inaugurata la Agnita

O conferinta de presa si taierea unei panglici tricolore au marcat inaugurarea sta­tiei de epurare a apelor uzate din Agnita, o etapa impor­tanta in marele proiect „Extin­derea si reabilitarea siste­melor de apa si apa uzata in regiunile Medias, Agnita, Dumbraveni, judetul Sibiu. Proiectul a fost realizat de operatorul regional de apa si apa uzata S.C.Apa Tarnavei Mari S.A. si este cofinantat prin Programul Operational Sectorial Mediu din Fondul de Coeziune al Uniunii Euro­pene. Valoarea eligibila a intre­gului proiect este de peste 307 milioane lei, din care 85% este finantare neram­bur­sabila din Fondul de Coe­ziune al U.E., restul fiind asigurat de la bugetul de stat, bugetul local si prin contri­butia beneficiarului. Statia de epurare de la Ag­nita a costat peste 13 mili­oane de lei si este dimen­sionata pentru 9.500 de locuitori echivalenti. La conferinta de presa, organizata in sala de sedinte a Primariei din Agnita au luat parte locuitori ai orasului, angajati ai SC „Apa Tarnavei Mari”, consilieri locali si primari din zona Agnita. Cuvantul de deschidere l-a avut primarul orasului Ag­nita, Ioan Dragoman care, sub­liniind importanta reali­zarii statiei de epurare, a tinut sa sublinieze marile proble­me pe care le-a avut orasul si beneficiarul din cauza lipsei de profesionalism a ce­­lor care au executat lucra­rile la retelele de canalizare. Rezultatul lucrarilor facute prost, de oameni insuficient calificati au dat multa bataie de cap beneficiarului si au creat probleme locuitorilor orasului.

Primarul Mediasului, Teo­dor Neamtu, presedinte al S.C. Apa Tarnavei Mari S.A. a subliniat faptul ca proiectul nu a fost usor, sistemul de canalizare si retelele de apa din Agnita fiind foarte deteriorate. A facut constatarea ca din cauza plecarii masive a meseriasilor in strainatate, in Agnita s-a lucrat cu meseriasi de cal.III-a si a IV-a. Vorbind despre proiect, despre am­ploarea lui, recunoscuta la nivel de ministere, a multumit primarilor care s-au implicat in realizarea lui, fapt ce creea­za premisele ca in eta­pa a II- a proiectul sa cuprin­da tot arealul asociatiei. Radu Curcean, fostul pri­mar al orasului, implicat in initierea acestui proiect a reamintit problemele acestui inceput, cand unii consilieri s-au opus asocierii cu S.C: Apa Tarnavei Mari neintele­gand ca un proiect de ase­menea anvergura depasea posibilitatile orasului Agnita. Virgil Bucse, director gene­ral, SC „Apa Tarnavei Mari” a facut istoricul asociatiei, infiintata in 2006, prin preluarea serviciilor de profil din Medias, Agnita si Dum­braveni. Pentru zona Agnita sunt prevazute trei obiective ma­jore; o statie de tratare nou construita la Arpasel care va deservi locuitorii din Agnita, Birghis, Arpasu de Sus, Arpasu de Jos, Cartisoara, Carta, Nou Roman, Sasaus, Chirpar, Vard, Veseud, No­crich, Marpod; o conducta de aductiune intre statia de tratare si rezervorul din Agnita pe o lungime de 38,627 km si statia de epurare de la Agnita. Statia de epurare a fost realizata foarte bine, de catre un constructor serios. Toate operatiunile sunt automa­tizate, inclusiv tratarea na­molului, iar apa ce va ajunge in Hartibaci va indeplini con­ditiile ecologice impuse de normele U.E. Cei prezenti au fost invitati la taierea panglicii de la noua statie de epurare, sarcina pe care au implinit-o cu succes Virgil Bucse, Ioan Dragoman, Teodor Neamtu si Mir­cea Radu, `ef Serviciu Moni­torizare – Implementare Proiecte, O.J Sibiu. Cu aceasta ocazie mai multi elevi de la scolile din Agnita, vizitand instalatiile de la Statia de Epurare, au be­ne­ficiat de o lectie de ecolo­gie si de cate o sapca alba cu inscriptia „Redescopera gus­tul apei”. Elevilor li s-a ex­plicat circuitul apelor rezi­dua­le care ajung in statie prin­tr-o conducta de 500 mm.

Aici sunt preluate de 5 pom­pe care lucreaza in functie de debit si le trimit printr-o serie de 6 gratare si trei separa­toare de grasimi. Namolurile si grasimile sunt depozitate in trei bazine foarte mari iar apa, dupa epurarea prin filtre bio­logice ajunge in Hartibaci cu­rata. Toate operatiunile sunt coordonate de la un pupitru. Dupa darea in functiune a statiei de epurare, urmeaza sa se finalizeze si aductiunea de apa de la Arpasel care va fi extinsa urmand sa ajunga pana la Bradeni, Merghin­deal si Bruiu. Locuitorii din Agnita si sa­tele din jur vor consuma o apa foarte buna si vor trai intr-o zona mai curata din punct de vedere ecologic. .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *