Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, participa, in perioada 9-12 decembrie, la reuniunea la nivel inalt a celei de-a XX-a Conferinte a Partilor (COP20), a Conventiei-cadru a Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice (UNFCCC), eveniment ce se desfasoara la Lima, in Peru.
In cadrul interventiei sale din 10 decembrie, ministrul Mediului din Romania a vorbit despre eforturile Uniunii Europene in ceea ce priveste lupta impotriva schimbarilor climatice: ”Dupa cum stiti, statele membre ale Uniunii Europene au decis deja sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 40% pana in 2030, fata de nivelul anului 1990. Este un efort semnificativ, insa insuficient la nivel global, cata vreme ponderea emisiilor UE este de doar 8% din totalul emisiilor globale. Avem nevoie ca si altii sa urmeze acest exemplu, in contextul reuniunii de anul viitor, de la Paris”, a declarat Attila Korodi.
In ceea ce priveste necesitatea adoptarii unor politici climatice eficiente, ministrul Mediului a oferit ca exemplu Romania care, in ultimii 20 de ani, a reusit performanta de a-si reduce emisiile pe cap de locuitor cu 55%.
”In ceea ce priveste energia regenerabila, la nivelul anului 2013, contributia energiei din surse regenerabile in cosul total de consum al Romaniei a atins un procent de 40%. Acest succes s-a putut atinge cu eforturi importante si costuri semnificative pentru populatie, insa s-a tradus si prin crearea de locuri de munca si introducerea de noi tehnologii in economie. Spre exemplu, cifrele vorbesc despre crearea a aproximativ 10.000 de locuri de munca si injectarea a circa 4,5 miliarde de euro in economia Romaniei pana in 2030, numai in ceea ce priveste sectorul energiei eoliene”, a explicat ministrul Attila Korodi.
Eforturile celor peste 10.000 de delegati prezenti la COP20 au ca obiectiv consolidarea bazelor pentru incheierea noului Acord Global in domeniul schimbarilor climatice. Acest acord cadru este asteptat sa fie semnat in decembrie 2015, la Paris si va intra in vigoare din 2020. Acordul trebuie sa includa toate cele peste 190 de State Parti ale UNFCCC. Acestea trebuie sa prezinte contributii nationale obligatorii, menite sa anihileze riscul major de crestere a temperaturii globale cu peste 2 grade Celsius, fata de perioada preindustriala. Dincolo de acest prag, exista un risc major ca efectele schimbarilor climatice sa devina ireversibile si extrem de agresive.
Chiar daca se negociaza intens de mai bine de 10 zile, negociatorii nu au reusit sa sa ajunga la un consens, nici asupra textului propunerii de decizie negociat sub Platforma Durban (ADP), nici asupra elementelor draftului de acord pentru 2015. In mod contrar, textele au crescut in marime si complexitate.
In marja acestei reuniuni, a fost organizata si intalnirea membrilor Biroului permanent al Adunarii Generalea ONU de Mediu (UNEA). Discutiile s-au axat pe tematica COP20 privind schimbarile climatice, precum si asupra organizarii celei de-a doua Reuniuni a UNEA, care va avea loc in 2016.
In calitatea sa de vicepresedinte al UNEA, ministrul Attila Korodi a asigurat membrii Biroului de sprijinul Romaniei in ceea ce priveste implementarea rezolutiilor primei reuniuni a UNEA, care a avut loc in luna iunie, la Nairobi, in Kenya.