Statistica sumbra: 20.519 animale omorate de vanatori, in opt ani, in Alba

0
439

De sambata, membrii Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor (AJVPS) Alba au demarat campania de estimare a efectivelor de animale la speciile ocrotite de lege, urs, pisica salbatica, ras si lup.statistica sumbra

Judetul Alba are unul dintre cele mai bogate fonduri de vanatoare din tara, care se intinde pe o suprafata de 342.581 hectare, fond care cuprinde o fauna bogata si variata. In paduri traiesc cerbi, mistreti, vulpi, lupi, ursi, rasi, pisici salbatice dar si pasari rare, fazan, cocosi de munte si potarnichi.

Primavara se numara salbaticiunile

Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor (AJVPS) Alba gestioneaza acest fond cinegetic si in fiecare an face o estimare a efectivelor de animale care traiesc in zonele de munte si ses ale judetului. In functie de aceste estimari se stabileste si numarul de animale, din fiecare specie, care pot fi impuscate in urmatorul sezon de vanatoare. Estimarea se poate realiza prin diverse metode.

Animalele pot fi numarate prin vizualizare, prin numararea cuiburilor sau a vizuinelor. O alta modalitate este cea a „benzilor de proba”. Pe o suprafata de 30-100 hectare se numara animalele dintr-o anumita specie si ulterior se estimeaza totalul de pe intregul fond cinegetic. Pana la acest moment a fost incheiata numaratoarea la cerb comun, cerb lopatar, caprior, mistret, iepure, vulpe fazan, potarniche si cocos de munte.

Dupa evaluare, s-a constatat ca, exceptand cerbul lopatar, cocosul de munte si vulpea, la toate celelalte specii numarate, s-a inregistrat o crestere a efectivelor, comparativ cu anul trecut. „In 2009 am adunat in partidele de vanatoare desfasurate in sezon 631 de mistreti, dar si asa numarul acestor animale a crescut cu 15 exemplare”, precizeaza directorul AJVPS Alba, Nicolae Onetiu.

Specii ocrotite de lege

In padurile din Alba traiesc si animale ocrotite de lege. Numararea acestor specii care pot fi vanate numai cu un acord special se va face in perioada care urmeaza, de catre membrii AJVPS Alba. In registrele asociatiei din Alba anul trecut erau inregistrati 72 de ursi, 146 lupi, 86 rasi si 333 pisici salbatice.

Vanatorii se astepta insa la o crestere a efectivelor acestor animale asa cum s-a inregistrat din anul 2001, si la celalalte specii care traiesc pe fondul cinegetic din judetul nostru. Din cauza restrictiilor impuse la vanarea acestor animale in ultimii opt ani, cel mai ravnit trofeu, ursul a a fost vanat in judetul Alba doar de 10 ori.

In perioada 2001-2009 au fost impuscate 20.519 de animale: 5.809 iepuri, 4.764 fazani, 4.612 vulpi, 2.659 mistreti, 1.339 potarnici, 995 capriori, 102 pisici salbatice, 79 cerbi comuni, 62 lupi, 53 cocosi de munte, 29 cerbi lopatari, 10 ursi si 6 rasi.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.