Statiunea de Cercetare Pomicola Bistrita trage un semnal de alarma in privinta retrocedarilor

Statiunea de Cercetare Pomicola Bistrita trage un semnal de alarma in privinta retrocedarilor
Statiunea de Cercetare Pomicola Bistrita trage un semnal de alarma in privinta retrocedarilor

Directorii Statiunilor de Cercetare si Productie Pomicola din Bistrita, Cluj-Napoca, Blaj, Livada, Iernut, Targu Mures si Turda solicita Guvernului si Parlamentului sa interzica retrocedarile in natura ale terenurilor statului aflate in administrarea statiunilor de cercetare din domeniul agricol, pentru ca acestea sunt unitati strategice in dezvoltarea economica a tarii.

”Vrem ca dumneavoastra, in calitate de responsabili ai destinelor tarii, sa nu stingeti lumina in cercetarea agricola romaneasca. Sansa pentru continuarea activitatii noastre este sansa Romaniei. Cercetarea este generatoare de progres economic si social”, spun specialistii care au adresat, recent, un memoriu membrilor Executivului si Parlamentului, potrivit Agerpres. Semnatarii memoriului cer sprijinul autoritatilor in vederea salvarii patrimoniului imobiliar, precizand ca statul are obligatia de a proteja interesele nationale in activitatea economica.

Ei spun ca disparitia acestor unitati ar duce la pierderea ireparabila a patrimoniului genetic la porumb, orz de primavara, soia, trifoi rosu, vita de vie, par, mar, cires, prun, ceapa rosie, varza de toamna, tomate, etc., dar si a raselor traditionale de bovine, porcine si ovine.

Institutiile de cercetare agricola din Transilvania sunt continuatoarele activitatilor initiate de academicianul Gheorghe Ionescu Sisesti, in 1929, prin infiintarea Institutului de Cercetari Agricole din Romania si a statiunilor apartinatoare acestuia.

Inca din 2005, Statiunea de Cercetare si Productie Pomicola Bistrita, condusa de Ioan Platon (foto), anunta ca risca sa ramana fara livezile pe care face cercetari, dar si productie, intrucat in baza modificarilor aduse legilor proprietatii fostii proprietari au dreptul sa primeasca, in natura, terenurile detinute pe raza ei.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,543FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente