Ajutorul de stat este suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri si ea fost aprobat de Comisia Europeana in 2012.
Ajutorul de stat vine in conditiile in care fosta Companie Nationala a Huilei (CNH) a fost sparta, iar minele viabile au fost incluse in 2012 in Complexul Energetic Hunedoara, alaturi de termocentralele Mintia si Paroseni.
Minele considerate necompetitive din cadrul CNH sunt Petrila, Paroseni si Uricani. Termenul final pentru inchiderea acestora este 2018.
Celelalte unitati producatoare de carbune sunt Lonea, Petrila, Livezeni si Vulcan.
Suma totala va fi defalcata pentru huila energetica livrata de minele in proces de inchidere definitiva, care vor primi 93,3 milioane de lei pentru acoperirea pierderilor aferente productiei curente, respectiv pentru unitatile intrate in proces de inchidere definitiva, carora le vor fi alocate 50,1 milioane de lei pentru suportarea costurilor exceptionale nelegate de productia curenta, se arata in nota de fundamentare a unui proiect de hotarare a guvernului.
De asemenea, suma de 25,8 milioane de lei va fi utilizata pentru plati compensatorii, in timp ce pentru lucrarile de inchidere a minelor vor fi utilizate 24,3 milioane de lei.
Pentru facilitati pentru pensionari si reconversia profesionala a angajatilor nu au fost alocate fonduri, se arata in nota de fundamentare.
Comisia Europeana a autorizat Romania, in 2012, sa acorde din fondurile publice un ajutor de 1,17 miliarde de lei, in vederea inchiderii minelor de carbune necompetitive din trei unitati detinute de CNH pentru perioada 2011-2018.
Avand in vedere obligatiile asumate de Guvernul Romaniei cu institutiile internationale, privind reducerea arieratelor CNH, in noiembrie 2012 a fost infiintata Societatea Nationala Inchideri Mine Valea Jiului Petrosani, care gestioneaza ajutorul de stat acordat inchiderii minelor de carbune necompetitive.
Ministerul Energiei Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri este responsabil pentru monitorizarea nivelului de acordare a ajutorului de stat, astfel incat pretul carbunelui livrat de unitatile producatoare care beneficiaza de ajutor sa nu fie mai mic decat preturile carbunelui de o calitate similara provenit din terte state.