Buffett pariaza pe agricultura si renunta la petrol

0
821
Buffett pariază pe agricultură şi renunţă la petrol
Buffett pariază pe agricultură şi renunţă la petrol
Buffett pariaza pe agricultura si renunta la petrol
Buffett pariaza pe agricultura si renunta la petrol

Berkshire Hathaway, una dintre companiile fanion ale industriei investitionale americane, a dezvaluit marti ca detine o participatie de 5% in compania de echipament agricol Deere & Co si ca renunta la o investitie de 3,74 miliarde de dolari in compania petroliera Exxon Mobil Corp din cauza socului suferit de pretul petrolului care a afectat industria energetica, scrie Reuters.

Intr-un comunicat al Security Exchange Commission (SEC) se arata ca majoritatea celor 17,1 milioane de actiuni in compania Deere au fost achizitionate in trimestrul trei din 2014 si valorau 1,51 miliarde de dolari la sfarsitul anului trecut. Adesea, SEC ii permite tacit lui Buffett sa acumuleze participari importante in companii pentru a-i descuraja pe cei care vor sa copieze modelul de investitii al miliardarului.

Actiunile Deere au crescut cu 1,2% dupa anuntul facut de Berkshire. In general, actiunile companiilor in care Berkshire achizitioneaza participatii cresc atunci compania dezvaluie public informatia din cauza ca multi investitori considera actul ca un vot de incredere al lui Buffett si incearca sa-l imite.

Conducerea Deere a refuzat sa comenteze.

Decizia Berkshire Hathaway de a renunta la cele 41 de milioane de actiuni in Exxon Mobil este neobisnuita pentru companie deoarece participatia a fost achizitionata recent, in 2013, iar actiunile au surclasat performantele recente ale multor companii din industrie, pierzand doar 15% din valoare din iunie pana in ianuarie in conditiile in care barilul de petrol s-a depreciate cu peste 50%.

“Buffett este desigur un investitor care apreciaza valoarea, iar adevarul este ca actiunile Exxon s-au comportat foarte bine pe parcursul socului de pe piata titeiului”, a afirmat Pavel Molchanov, analist la Raymond James.

Conducerea Exxon s-a abtinut sa comenteze.

De asemenea, Berkshire Hathaway a achizitionat 4,7 milioane de actiuni in compania media Twenty-First Centrury Fox fondata de Rupert Murdoch, precum si 8,4 milioane de actiuni in Restaurants Brands International, compania parinte din care face parte faimosul fast-food american Burger King si lanturile de restaurante Tim Hortons. In plus, Berkshire a contribuit la finantarea achizitiei de catre Burger King a restaurantelor Tim Hortons, in schimbul caruia Buffet a primit actiuni.

Berkshire, a mai achizitionat diverse cote de participatie si in IBM Corp, General Motors Co, Philips 66, Suncor Energy si DirecTV si a renuntat la actiunile pe care le detinea in compania petroliera ConocoPhillips si in Express Scripts Holdings, companie care activeaza in domeniul farmaceutic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.