Cadastrul verde al Capitalei, cu alte cuvinte, o baza de date care sa contina clar numarul copacilor, precum si starea lor, dar si a spatiilor verzi, atatea cate au mai ramas, revine in centrul atentiei. Primaria Capitalei da peste 2 milioane de euro pentru realizarea acestuia. Proiectul a fost anuntat cu surle si trambite inca din 2007, de primarul de atunci, Adriean Videanu. Insa a fost abandonat repede, nimeni n-avea interesul sa tina sub control defrisarile.
Pana acum nu s-a facut nici o inventariere a spatiilor verzi din Capitala si nici a copacilor scapati de la defrisare. Evident ca nu s-a vrut acest lucru, nu de alta, dar era mult mai usor sa distrugi un parc, declarand cu zambetul pe buze ca nu e parc. Sau sa tai un copac spunand ca era deja uscat. In ultimii ani au fost taiati peste un milion de arbori, iar situatia a ajuns si la urechile Uniunii Europene, care a cerut sa se faca de urgenta o inventariere.
Acest lucru a revenit Primariei Capitalei, iar in 2007 trebuia finalizat. Insa totul s-a rezumat doar la nivel declarativ. „Cadastrul verde al Bucurestiului inseamna inventarierea fiecarui copac, vom monitoriza inclusiv starea lui de sanatate. Va fi o harta GIS, pe care atat autoritatile, cat si toti cei interesati o vor putea accesa, astfel incat sa putem intretine in conditii de buna calitate spatiul verde”, promitea atunci Adriean Videanu. Timpul a trecut, copacii s-au mai imputinat, la fel si spatiile verzi, iar Cadastrul verde n-a mai aparut.
PATRU FIRME CASTIGATOARE
Dupa doi ani, insa, revine in prim-plan, Primaria Capitalei anuntand ca investeste peste 2 milioane de euro pentru realizarea Cadastrului verde al Bucurestiului, precum si a Registrului spatiilor verzi, care vor fi finalizate intr-o perioada de 20 de luni. In acest sens, s-a facut si o licitatie la sfarsitul lunii octombrie, aceasta fiind castigata de patru firme: Theotop, Blominfo Geonet SRL, Geoter Proiect SRL si Corne&Cornel Topoexim. Probabil pentru a impaca pe toata lumea.
„Se doreste inventarierea suprafetelor verzi publice, a arborilor protejati de lege si a vegetatiei existente si transpunerea acestei situatii intr-o harta GIS”, a declarat Monica Nazare, directorul Directiei de Mediu din Primarie. Valoarea contractului este de 9.332.898 de lei (aproximativ 2.100.000 de euro) fara TVA, cele patru firme carora le-a fost atribuit contractul neavand posibilitatea de a subcontracta aceste lucrari. „Pe langa Cadastrul verde vom avea si un Registru al spatiilor verzi, urmand ca spatiile verzi publice sa fie intabulate”, a mai spus Nazare. Vor fi efectuate servicii de topografie, de cadastru, urmand a fi realizate harti de cadastru digitale.
Sursa: Jurnalul National