Stramosii nostri aveau o forma fizica la care azi putem doar visa

0
384
Stramosii nostri aveau o forma fizica la care azi putem doar visa
Stramosii nostri aveau o forma fizica la care azi putem doar visa
Stramosii nostri aveau o forma fizica la care azi putem doar visa

Daca ne-am intalni cu unul din stramosii nostri de acum mai multe mii de ani, acesta ne-ar depasi din punct de vedere fizic pe orice plan. Un grup de oameni de stiinta a ajuns la aceasta concluzie pe baza unor cercetari recente privind deteriorarea musculo-scheletica a omului. „Chiar si atletii cei mai antrenati de azi ar parea mici copii in fata stramosilor nostri”, afirma doctorul Colin Shaw, de la Universitatea din Cambridge.

Alison Macintosh, coleg cu Shaw, a studiat oasele oamenilor primitivi si a tras concluzia ca musculatura si mobilitatea omului mediu au involuat serios dupa trecerea societatilor nomade la societati de agricultori.

Oamenii au devenit mai pasivi ca urmare a progresului tehnologic si a unei specializari tot mai accentuate. Omul actual este mai sedentar ca niciodata si osatura lui reflecta scaderea dramatica a activitatii lui fizice. Un regretabil efect secundar al acestei tendinte este cresterea problematica a osteoporozei, a obezitatii si a unui mare numar de alte boli si afectiuni.
Conform doctorului Loren Cordain, profesor emerit la Colorado State University, „nu trebuie sa ne inspiram din obiceiurile alimentare si din modelele de activitate fizica ale vechilor agricultori, ci din cele ale stramosilor nostri vanatori-culegatori, care reprezinta norma pentru specia umana si pentru genomul uman”. Acest punct de vedere este, pentru el si pentru alti specialisti, baza dietei paleolitice bazata pe alimentatia presupusa a stramosilor nostri de-a lungul unei perioade mergand de acum 2,5 milioane de ani pana in urma cu 10.000 de ani. Regimul se compunea in principal din peste, carne de animale ierbivore, legume, fructe, radacini si nuci.

Vanatorii care au trait in urma cu 30.000 pana la 150.000 de ani aveau obiceiul de a parcurge distante extreme transportand tot felul de greutati. „Oamenii de atunci erau intr-o forma fizica cu mult mai buna decat alergatorii de azi pe distante lungi. Putem vorbi de adevarati monstri in comparatie cu epoca actuala. Ceea ce vedeti acum este realmente patetic”, adauga Shaw.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.