Aproape jumatate din populatia UE traieste in tari care sufera de „stres hidric”

Aproape jumatate din populatia UE traieste in tari care sufera de "stres hidric"

Daca amenintarea privind sfarsitul rezervelor de petrol face sa tremure intreaga lume, problema apei pare mai putin generatoare de spaime, pornind de la premisa ca vorbim despre o resursa regenerabila. Dar, consumul de apa a crescut de doua ori mai rapid decat populatia in cursul secolului trecut, astfel incat ne putem confrunta oricand cu o criza fara precedent in acest domeniu.

Apa este o resursa care trebuie protejata. Acest lucru presupune costuri ridicate, iar gestionarea problemei este o activitate continua, cu rezultate pe termen lung. In prezent, lupta se desfasoara pe doua mari fronturi: pe de o parte, trebuie finalizata aplicarea directivei „ape reziduale urbane”, pe de alta parte, trebuie continuata mai eficient lupta contra poluarii apei.

„Apa nu este un bun comercial oarecare, ci un patrimoniu care trebuie protejat, aparat si tratat ca atare.” (Directiva 2000/60/CE)

Apa in Europa

– Trei sferturi din europeni se aprovizioneaza cu apa din surse subterane.

– 20% din apele de suprafata prezinta un risc ridicat de poluare.

– 60% din orasele europene isi exploateaza nerational resursele de apa subterana.Descarca aici Programul Special de Alerta Manager.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Stirile Relevante ale Momentului! …clic aici

– Aproape jumatate din populatia UE traieste in tari care sufera de „stres hidric”. (Vorbim despre stres hidric atunci cand cererea de apa depaseste cantitatea disponibila intr-o anumita perioada sau atunci cand utilizarea apei este limitata de proasta calitate a acesteia. Pe scurt, stresul hidric presupune diminuarea si degradarea resurselor de apa.)

– Consumul de apa pe categorii de utilizatori: 44% pentru generarea energiei, 24% in agricultura, 21% pentru consumul populatiei, 11% in industrie. Evident, exista diferente de consum in functie de zonele geografice ale continentului. In unele zone, consumul de apa din agricultura poate ajunge pana la 60-80%.

– Volumul total al apelor reutilizate (964 milioane metri cubi/ an) reprezinta 2,4% din efluentii urbani. Spania cu 347 Mmcubi/an si Italia cu 233 Mmcubi/an se gasesc in frunte, destinatia principala a acestor resurse de apa fiind agricultura

Sursa datelor: Agentia Europeana de Mediu (EEA)

Apa in Romania

– Accesul la servicii publice de alimentare cu apa: 55% din populatie

– 9 milioane de romani nu beneficiaza de apa potabila curenta.

– Consumul de apa pe cap de locuitor este 1,894 metri cubi, anual.

– Utilizarea de apa potabila si nepotabila a scazut semnificativ in ultimii 21 de ani, de la 20,4 mld metri cubi in 1990, la 7,19 mld metri cubi in 2012.

– Consumul de apa pe categorii de utilizatori (2012): populatie – 1,10 mld metri cubi (15,30%), agricultura – 1,28 mld metri cubi (17,80%), industrie – 4,81 mld metri cubi (66,90%).

– Apa folosita de 90% dintre romanii de la sat si de 50% dintre oraseni nu ajunge in niciun sistem de canalizare.

Sursa datelor: Administratia Nationala „Apele Romane” (ANAR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *