Prin homeostazie, organismul isi pastreaza la acelasi nivel constantele mediului intern, si ca o consecinta functionarea fiziologica normala a organismului pasarilor. Orice deviere de la conditiile normale de functionare a organismului pasarilor se numeste stres.
In general, termenul de „stres” este utilizat pentru a descrie efectele daunatoare ale diferitilor factori ce afecteaza sanatatea si performantele pasarilor.
Pasarile domestice sunt supuse frecvent unor factori de stress si prin urmare este important sa dispunem de un program de management eficient care sa minimalizeze efectele acestora asupra sanatatii si performantelor pasarilor. Identificand si eliminand factorii ce cauzeaza stresul pasarilor, se asigura succesul productiei avicole.
Tipuri de stres la pasari
Stresul de clima (temperaturi extreme, umiditate mare);
Stresul de microclimat (lumina orbitoare, asternut umed, ventilatie proasta);
Stresul nutritional (alimentatia neechilibrata, cantitati insuficiente);
Stresul fiziologic (crestere rapida, cu retete furajere neechilibrate);
Stresul fizic (prinderea, manipularea, transportul);
Stresul social (densitatea prea mare, neuniformitatea);
Stresul patologic (boli).
Cauzele stresului:
Temperaturi extreme in perioada de crestere (prea cald, prea frig);
Demaraj necorespunzator (temperatura prea mica, prea mare);
Microbism ridicat (expunere la boli de timpuriu);
Densitate mare (reduce spatiul de miscare, frontul de adapare si furajare);
Manipularea, vaccinarea, transportul (produc vatamari corporale);
Neuniformitatea lotului (diferente in comportamentul puilor);
Restrictia cantitativa de furaj si apa (infometare, frustrare);
Reactii postvaccinale (febra, consum redus de furaje);
Probleme de calitate a furajului (variatii de principii nutritive);
Distribuirea neuniforma a furajului (furajarea calitativa necorespunzatoare);
Ventilatia moderata (deterioreaza calitatea aerului);
Boli clinice si subclinice (reduce ingestia de furaje, febra);
Asternutul deteriorat (umezeala si frig).