STUDIU: Dioxidul de carbon eliberat din apa oceanelor a dus la sfarsitul ultimei Ere Glaciare

Reduceți consumul de apă proaspătă! Nu compromiteți generațiile viitoare
STUDIU: Dioxidul de carbon eliberat din apa oceanelor a dus la sfarsitul ultimei Ere Glaciare
STUDIU: Dioxidul de carbon eliberat din apa oceanelor a dus la sfarsitul ultimei Ere Glaciare

Dioxidul de carbon eliberat in atmosfera din adancul oceanului planetar a dus la incheierea ultimei Ere Glaciare, potrivit unui studiu publicat in revista Nature, informeaza bbc.com.

Eliberarea in atmosfera a dioxidului de carbon a dus la aparitia unei perioade mai calde, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Southampton.

Cercetarea publicata in revista Nature este bazata pe analiza semnalelor chimice din cochiliile de plancton stravechi.

Oceanul planetar absoarbe circa o treime din dioxidul de carbon din atmosfera, provenit din arderea combustibililor fosili.

Oamenii de stiinta prezic ca pe masura ce apa oceanelor se incalzeste, abilitatea acestora de a absorbi dioxid de carbon se va reduce, putand duce la o si mai rapida incalzire globala.

Doctorul Miguel Martinez-Boti, care a fost unul dintre cercetatorii principali implicati in acest studiu, a declarat ca rezultatele arata existenta unei legaturi intre concentratiile foarte mari de dioxid de carbon dizolvat intr-unele zone ale oceanului planetar si cresterile privind concentratia de dioxid de carbon din atmosfera de la sfarsitul ultimei Ere Glaciare.

Ultima Era Glaciara a inceput in urma cu 110.000 de ani si s-a incheiat in urma cu 12.000 de ani.

„Acest studiu ne ajuta sa intelegem mai bine rolul oceanului in ciclul carbonului”, a declarat Miguel Martinez-Boti pentru BBC News.

„Oceanul este un rezervor de dioxid de carbon mult mai mare decat atmosfera, deci modul in care oceanul interactioneaza cu atmosfera este foarte important”, a mai spus cercetatorul.

Studiul este bazat pe analizarea organismelor marine stravechi care au trait la suprafata oceanului cu mii de ani in urma.

Aciditatea apei in care traiau poate fi dedusa de semnatura chimica lasata asupra cochiliilor lor, ceea ce permite, la randul sau, calcularea cantitatii de dioxid de carbon din apa.

„Exact cum oceanele au depozitat circa 30% din emisiile de gaze provenite din arderea de combustibili fosili de catre omenire in ultimii circa o suta de ani, noile noastre date confirma ca variatiile naturale ale concentratiei atmosferice de dioxid de carbon intre epocile de gheata si perioadele mai calde, interglaciare, sunt produse, in mare parte, de schimbarile in ce priveste cantitatea de dioxid de carbon depozitat in oceanul planetar”, a declarat doctorul Gavin Foster, co-autor al studiului.

Apele care inconjoara Antarctica, cunoscute sub numele Oceanul Sudic, sunt considerate a fi o parte importanta in procesul de transfer al dioxidului de carbon intre atmosfera, uscat si oceanul planetar.

Cercetatorii spun ca este nevoie de o mai buna intelegere a modului in care oceanul afecteaza ciclul carbonului pentru a obtine mai multe cunostinte referitor la schimbarile climatice.

Potrivit Comisiei Interguvernamentale privind Schimbarile Climatice, o organizatie aflata sub egida ONU, circa 40% dintre emisiile de dioxid de carbon din perioada pre-industriala si pana in prezent au ramas in atmosfera. Oceanul a absorbit circa 30%, ducand la o acidifiere a apei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *