Studiu: Emisiile de metan, gaz cu efect de sera, puternic subestimate in SUA

Studiu: Emisiile de metan, un gaz cu efect de sera, puternic subestimate in SUA
Studiu: Emisiile de metan, un gaz cu efect de sera, puternic subestimate in SUA

Emisiile de metan, un gaz cu efect de sera puternic, ar fi fost subestimate cu 50% in Statele Unite, de catre Agentia pentru Protectia Mediului (EPA), conform unui studiu publicat luni.

„Rezultatele noastre arata ca emisii de metan ar putea fi de pana la 2,7 ori mai mari decat estimarile (oficiale), in partea central-sudica a tarii, o regiune-cheie pentru productia de petrol si rafinare”, a declarat Scott Miller, un cercetator la Universitatea Harvard, unul dintre principalii autori ai acestei lucrari publicate in cea mai recenta editie online a Rapoartelor Academiei Nationale de Stiinta.

In aceste state din regiunea central-sudica, cum ar fi Texas, emisiile provenind de la productia de petrol si gaze ar putea reprezenta 50% din totalul emisiilor de metan din regiune, de aproape cinci ori mai mult decat volumul avansat de EPA, potrivit acestor cercetatori de la Laboratorul National Lawrence Livermore de la Universitatea California, la Berkeley, si Universitatea Harvard (Massachusetts).

Metanul este al doilea cel mai important gaz cu efect de sera dupa dioxidul de carbon (CO2), subliniaza cercetatorii, al caror studiu ar putea ajuta autoritatile nationale si statele sa elaboreze strategii de reducere a emisiilor, sustin oamenii de stiinta.

Echipa de cercetare s-a bazat pe un model pe calculator care permite urmarirea variatiilor de metan in atmosfera si identificarea surselor acestora in Statelor Unite. S-a lucrat pe estimarile initiale din 2007 si 2008, cand SUA si-au crescut puternic productia de gaze naturale.

Emisiile de metan provin dintr-o varietate de activitati umane, inclusiv de la forajul petrolier, rafinarea petrolului, productia de carbune, depozite de deseuri si zootehnie, care ar putea produce de doua ori mai mult aces gaz, decat volumul estimat anterior.

Aproximativ 60% din emisiile de metan din lume sunt produse de activitatea umana, restul de 40% provenind din surse naturale.

„Aceasta analiza ofera cea mai solida si cea mai detaliata estimare din prezent a emisiilor de metan in Statele Unite”, afima Anna Michalak de la Departamentul de Ecologie din cadrul Carnegie Institut for Science si profesor la Universitatea Stanford, alt autor al studiului.

Metanul blocheaza de 70 de ori mai multa caldura in atmosfera decat CO2, insa are o durata de viata mult mai scurta, de zece ani, in comparatie cu un secol in cazul dioxidului de carbon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *