Guvernul a aprobat un acord petrolier pentru explorare si exploatare in perimetrul Baile Felix, acolo unde exista cea mai mare statiune balneoclimaterica din tara. Oamenii din zona cer stoparea proiectului, la fel si ONG-urile de mediu. Agentia Nationala pentru Resurse Minerale sustine ca in acordul semnat cu East West Petroleum nu este vorba despre gaze de sist, ci de gaze naturale si titei, iar explorarea se va face prin metodele traditionale.
Acord petrolier pentru zona Baile Felix Hotararea de Guvern publicata in Monitorul Oficial vorbeste despre un acord petrolier de concesiune pentru explorare si exploatare in perimetrul Baile Felix si are anexele clasificate. Pentru ca nu au stiut continutul acordului si s-au temut sa nu fie vorba de gaze de sist, proprietarii de pensiuni si hoteluri din zona au venit la primarie sa ceara blocarea proiectului.
Investitorii se tem ca-si vor pierde afacerile, pentru ca in Baile Felix si Baile 1 Mai in sezonul estival vin in jur de 10.000 de turisti zilnic. Baile termale din zona sunt cunoscute inca din vremea romanilor, pentru efectele benefice.
Perimetrul Baile Felix se intinde pe o suprafata de peste 1000 de km patrati. Are in centru cea mai mare statiune balneoclimaterica, dar mai cuprinde municipiul Oradea si inca 10 comune. Oficialii firmei concesionare au garantat inca din vara, la Prefectura Bihor, ca sunt interesati exclusiv de hidrocarburi conventionale, adica de petrol si gaze naturale.
Situatia nu era clara nici pentru responsabilii din turism. Mai multe ONG-uri vor sa ceara anularea acordului de mediu.
Situatia s-a lamurit in momentul in care Agentia Nationala pentru Resurse Minerale a precizat public ca este vorba de operatiuni petroliere in vederea explorarii si exploatarii gazelor naturale si titeiului, nu a gazelor de sist.
„Nu stim deocamdata daca avem sau nu gaze de sist in Romania. Acolo s-au dat avize pentru gaze conventionale”, a spus Constantin Nita, ministru delegat pentru Energie.
Acordul incheiat cu firma canadiana East West Petroleum Corporation este pe 25 de ani si poate fi prelungit. Potrivit ANRM, pentru inceput se urmareste stabilirea potentialului perimetrului Baile Felix.