Studiu: Marii rechini albi ar putea trai peste 70 de ani

Studiu: Marii rechini albi ar putea trai peste 70 de ani
Studiu: Marii rechini albi ar putea trai peste 70 de ani

Marii rechini albi ar putea trai peste 70 de ani, de trei ori mai mult decat s-a crezut pana acum, potrivit unui studiu american, citat de AFP.

Autorii studiului au analizat, cu ajutorul datarii cu carbon 14, vertebrele a patru masculi si patru femele din nord-vestul Atlanticului.

Cel mai batran mascul avea 73 de ani, iar femela cea mai in varsta, 40, informeaza cercetatori de la Woods Holle Oceanographic Institution din Cape Cod (Massachusetts, nord-estul Statelor Unite).

”Rezultatele noastre arata ca acesti rechini sunt mult mai longevivi, iar varsta lor maxima este mult mai mare decat se apreciase in studiile anterioare”, spune Li Ling Hamady, principalul autor al cercetarii publicate in revista PLOS ONE.

Studiile precedente au pus in evidenta marcile concentrice din oasele rechinilor, similiare cu cele din trunchiurile copacilor, in evaluarea varstei lor, o marca fiind echivalata cu un an. Pe baza acestei metode, cei mai batrani rechini albi analizati au fost un exemplar de 22 de ani din sud-vestul Oceanului Pacific si unul de 23 de ani din vestul Oceanului Indian.

In noul studiu, cercetatorii au cautat in oasele rechinilor urme de reziduuri nucleare de la teste efectuate in anii 1950-1960, pentru a le aprecia varsta. Oasele analizate provin de la rechini prinsi in nord-vestul Atlanticului din 1967 pana in 2010.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,205FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente