Sturionii din delta vor fi protejati printr-un program special

0
275
Liderii Grupului european de Ac?iune pentru Conservarea Sturionilor: „Interzicerea pescuitului sturionilor a fost un e?ec”
Liderii Grupului european de Acțiune pentru Conservarea Sturionilor: „Interzicerea pescuitului sturionilor a fost un eşec”

Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) din Tulcea a inceput sa pregateasca, in cadrul programului „Reteaua de arii protejate ale fluviului Dunarea – DanubeParks”, un proiect pentru protejarea sturionilor.sturioni

Guvernatorul Rezervatiei, Grigore Baboianu, a declarat pentru AGERPRES ca proiectul a fost discutat, in decembrie, la o reuniune desfasurata la Tulcea in cadrul programului DanubeParks.

„Am inceput deja sa pregatim un proiect Life pentru protejarea sturionilor care are drept obiectiv facilitarea posibilitatilor de migrare a sturionilor in amonte. Proiectul va fi lansat cel mai tarziu anul viitor si va rezolva astfel o problema importanta din punctul nostru de vedere”, a mentionat guvernatorul Baboianu.

Potrivit sursei, proiectul se va derula in comun cu ariile naturale protejate situate de-a lungul Dunarii, in baza apelului lansat, in aprilie 2007, prin „Declaratia de la Tulcea” care a constituit platforma de cooperare transnationala in cadrul Retelei de Arii Protejate a Fluviului Dunarea – DanubeParks.

Pe 9 iunie 2009, pentru lansarea oficiala a DanubeParks, s-a semnat Declaratia de la Viena pentru stabilirea telurilor noii retele si pentru recunoasterea obiectivelor de colaborare durabila.

ARBDD este singura institutie din Romania care participa la proiectul DanubeParks, valoarea finantarii acordate de Uniunea Europeana tuturor partenerilor implicati in proiect fiind de 2,7 milioane de euro pentru o perioada totala de implementare de trei ani.

Sturionii, specii protejate de pesti, sunt pe cale de disparitie, ca urmare a declinului populatiilor acestora, in 2006, autoritatile nationale impunand interdictia pescuitului sturionilor in apele teritoriale romanesti si realizand anual programe de populare a Dunarii cu sturioni.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.