Subventie de 20.000 lei la cumpararea unei masini electrice si de 5.000 lei pentru hibrid

Ministerul Mediului propune acordarea unor subventii de 20.000 de lei la cumpararea unui autovehicul pur electric si de 5.000 de lei la achizitia unui autovehicul electric hibrid, potrivit unui proiect de ordonanata a Guvernului lansat in dezbatere publica.

Aceste subventii vor fi acordate sub forma de ecotichet din bugetul Fondului pentru Mediu, se arata in proiectul de modificare a Ordonantaei de Urgenta a Guvernului 9/2013 privind timbrul de mediu.

Ecotichetul are „o valoare de 20.000 de lei pentru achizitionarea unui autovehicul pur electric si o valoare de 5.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursa de alimentare externa, care genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 50g/km”, se arata in proiectul de OG.

Persoanele fizice, persoanele juridice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice vor beneficia de un ecotichet pentru fiecare astfel de autovehicul achizitionat.

La sfarsitul lunii aprilie, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), Adrian Gearap, declara ca AFM propune acordarea unei subventii de 20.000 de lei la cumpararea unui autoturism electric, urmand sa deruleze in paralel si o sesiune de finantare pentru amplasarea de prize.

In 2013, AFM a derulat o sesiune de finantare in cadrul careia au fost alocate 100 de ecotichete pentru achizitia de automobile electrice. Singurul solicitant care a beneficiat de reducerea de 12.000 de lei la cumpararea unei masini de acest tip a fost municipiul Moinesti, judetul Bacau. In 2014 nu a mai fost derulata vreo sesiune de finantare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *