Afacerile cu gunoaie au si ele „baieti destepti”. Lider de grup – „mondenul” Silviu Prigoana, potential candidat la Primaria Capitalei, omul care a facut avere din colectarea deseurilor. Rosal Grup, firma lui Prigoana, este asociat la Administrarea Domeniului Public Bucuresti (ADPB), firma Primariei Sectorului 3.
Primaria Sectorului 3 organizeaza licitatii pe care Rosal, asociatul sau, le castiga. Si e vorba de contracte grase, incheiate pe termen lung. Asa sunt contractele pentru amenajarea si intretinerea spatiilor verzi si cel pentru ridicarea masinilor parcate ilegal.
Totul se face perfect transparent. Legea achizitiilor publice nu prevede nicio interdictie in sensul limitarii accesului firmelor private asociate cu institutii de stat la licitatiile organizate de respectivele institutii. Pare sa fie una dintre portitele lasate expres pentru cei care vaneaza afaceri dupa principiul „eu centrez, eu dau cu capul!”.
Referitor la spatiile verzi din sectorul 3, Prigoana spune ca, la recomandarea sa, acestea au fost impartite in 3 zone. S-a facut cate o licitatie pentru fiecare zona. Asa s-a ajuns la o imparteala echitabila: o zona a revenit Rosal Grup, alta Rosal Ecologic si a treia ADPB (unde sunt coactionari primaria de sector si Rosal Grup). Contractele, incheiate in 2005, au durata de 8 ani. „Eu am insistat ca ADP-ul sa nu fie desfiintat, sa i se dea si lui de lucru”, arata Prigoana. „Cand primaria a vandut actiuni la ADPB, am cumparat si eu – 3-5%, ca atatia bani am avut. Dar ADPB-ul asta nu are inzestrare, abia are o lopata si un utilaj. De asta in zona mea e mai ingrijit. Acolo, la ADPB, pentru ca nu se face treaba, acum o luna am schimbat directorul”.
Ce naste din gunoier gunoaie aduna
La vremea licitatiilor (aprilie 2005), Rosal Grup si Rosal Ecologic abia fusesera autorizate pentru activitatile pe care urmau sa le desfasoare conform caietelor de sarcini (asadar, experienta in domeniu – zero). Aveau un singur angajat, care s-a ocupat de documentatia necesara. Acesta a fost concediat imediat dupa semnarea contractelor, fara a i se putea imputa ceva oficial. Omul a intentat procese, care inca se judeca (a castigat la tribunal, a castigat si apelul cu Rosal Ecologic, dar l-a pierdut cu Rosal Grup, iar cererea sa de revizuire a fost tardiva, asa ca acum incearca cu plangeri la CSM si un proces la Strasbourg). El pretinde ca a fost concediat abuziv si ca abuzul continua in justitie.
Stia prea multe din culisele licitatiilor si i-ar fi trezit suspiciunea de lipsa de loialitate deputatului PD Cezar Preda, in urma unei discutii cu acesta. In 2004 si 2005, Mircea Preda, fiul deputatului Preda, era asociat (cu 30%) la Rosal Ecologic. Domnul deputat a omis sa mentioneze, in declaratiile sale de avere, veniturile realizate de Mircea Preda, din afacerea Rosal. „M-am consultat cu specialistii si mi s-a spus ca nu e cazul sa precizez veniturile fiului meu, intrucat el nu se afla in intretinerea mea”, precizeaza dl. Preda.
Reprezentantul legal in Rosal al lui Mircea Preda era mama acestuia, Jeanina Preda, pe atunci sefa Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarire Comunala – institutie care reglemeteaza serviciile prestate de firme ca Rosal. Primarul sectorului 3, care a semnat contractele cu Rosal, este Liviu Negoita, coleg de partid cu dl. Cezar Preda.
In pofida tuturor acestor aspecte, Silviu Prigoana sustine ca afacerea sa e perfect morala si chiar… neprofitabila: „Nu exista nicio incompatibilitate acolo. Legiuitorul a stiut ce face ca sa avem o piata libera, concurentiala. Si sa stiti ca anul asta am pierderi lunare de 300.000 de euro din activitatile de intretinere a spatiilor verzi, pentru ca primaria nu vrea sa majoreze tarifele. De aia ne si judecam. Imoral si ilegal e faptul ca parlamentarii ocupa Casa Poporului, care ar trebui sa fie obiectiv turistic. Ilegal e ce fac ministrii care trucheaza licitatii ca sa le incredinteze afaceri publice unor matusi si nepoti”. Ulterior, a revenit precizand ca intrebarile noastre l-au decis: „Voi candida la primarie!”.
Sursa: Gandul