Sucurile de fructe pot fi daunatoare

Sucurile de grapefruit, de portocale si de mere pot reduce absorbtia in organism a anumitor medica-men-te, diminuind drastic eficacita-tea acestora, potrivit unui studiu rea-lizat de cercetatorii americani, preluat de AFP.
sucuri de fructe
Acesta prezinta noi motive pentru care oamenii ar trebui sa evite sa consume anumite sucuri de fructe in perioadele in care se afla sub tratament medicamentos im-po-triva cancerului, maladiilor cardiovasculare sau pentru acceptarea unui transplant de catre organism. Este vorba de toposid, un agent anticancer, tratamente impotriva hipertensiunii arteriale, precum atenolol, celiprolol si talinolol, medicamente impotriva respingerii organelor transplantate – Ciclos-po-rin – si antibiotice ca cipro-flo-xa-cin, levofloxacin si itraconazol.

ACTIUNE NOCIVA
. Acest studiu clinic a demonstrat ca narin-gina, ingredientul activ din grapefruit, blocheaza un vector cheie al medicamentelor, care permite asi-milarea acestora in organism. Substanta chimica are o functie esen-tiala in orientarea moleculelor active ale acestor medicamente din intestinul subtire catre sistemul cir-culator. Sucul de grapefruit blo-chea-za o enzima numita CYP3A4 in une-le medicamente, precum cele pentru diminuarea colesterolului, fa-cin-du-le toxice. Aceasta permite asimi-larea medicamentelor in organism. Alte studii au identificat aproximativ 50 de doctorii asupra carora gra-pe-fruit-ul poate avea aceleasi efecte. Riscurile sint indicate pe etichetele medicamentelor.

Sursa: Jurnalul National

Articolul precedentPasarile, fugarite de caldura
Articolul următorSnacks care da dependenta

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente